3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 5:52

Raportul comisiei SRI despre relația lui George Maior cu Horia Georgescu, aproape de final

spot_img

Membrii comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI au citit, în primă lectură, draftul raportului privind relația SRI-ANI, activitatea fostului director SRI George Maior și relația acestuia cu fostul șef ANI, Horia Georgescu, au declarat surse din comisia SRI pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Șeful comisiei SRI, Claudiu Manda, vrea ca raportul final să fie discutat marțea viitoare, spun sursele citate, după care analiza o să fie trimisă conducerii reunite a Parlamentului.

Pe lângă concluziile verificărilor, raportul va conține și recomandări, mai spun surse din comisia SRI.

Pe parcursul audierilor s-a ridicat inclusiv problema legată de faptul că ANI s-a sesizat cu privire la Klaus Iohannis și Eduard Hellvig în urma informărilor de la SRI.

Ancheta comisiei a început în 2018 și vizează relaţia dintre SRI şi ANI, activitatea fostului director SRI George Maior, „culoarul din justiţie” şi „petreceri” și se bazează pe audierile din Parlament și documentele primite de la instituții.

„Noi ne asumasem să prezentăm un raport SRI – ANI şi atât. Am hotărât azi (joi – n.r.), după ce ne-am uitat pe toată documentaţia, să prezentăm un raport mai amplu care vizează şi activitatea fostului director SRI (George Maior – n.r.), şi legat de petreceri, şi dacă s-a implicat sau nu în numirea unor persoane în diferite funcţii importante, şi culoarul din justiţie, adică elemente cu care am fost sesizaţi în legătură cu dl Maior. Am hotărât să extindem raportul cu toate aceste lucruri, şi să îl prezentăm, să îl dezbatem şi să îl aprobăm în perioada următoare. Este un al doilea raport parţial”, a declarat Claudiu Manda pe 18 octombrie 2018, pentru Mediafax, .

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI a declarat pe 4 septembrie 2018, după audierea fostului director al serviciului secret, George Maior, că acesta a relatat că în octombrie 2014 fostul preşedinte Traian Băsescu l-a sunat să-l întrebe de „cazul dlui Iohannis în instanţă”, că a avut o discuţie cu fostul preşedinte ANI Horia Georgescu despre o funcţie de ministru sau comisar european, că a participat în 2015 la ziua fostului preşedinte ANI, Horia Georgescu.

De asemenea, Manda a spus că Maior a afirmat, în cursul audierii, că există ofiţeri acoperiţi în presă care sunt folosiţi inclusiv pentru „contra-propagandă”, că i-a transmis fostului preşedinte ANI să facă „ce este legal” cu cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis şi că l-a informat pe fostul preşedinte Traian Băsescu despre un mandat de securitate naţională pe numele lui Dan Andronic.

Valeriu Motoc