19.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 16:42

Raport sumbru al Comisiei Europene: România și Letonia, primele la numărul de morți în accidente rutiere

spot_img

Comisarul european pentru Transport Violeta Bulc a prezentat, marţi, la Bruxelles, raportul anual al Uniunii Europene privind siguranţa rutieră

accident-rutier

Cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, România este depășită doar de Letonia (106 de persoane decedate/un milion de locuitori) în rândul statelor membre UE în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere în 2014, se precizează în raportul privind siguranța rutieră, publicat marți de Comisia Europeană.

În plus, potrivit aceluiași raport, România și Letonia ocupă primul loc în UE în privința pietonilor morți în accidente de circulație.

Media la nivelul UE este de 50,5 persoane decedate/un milion de locuitori, iar Malta, Olanda, Suedia și Marea Britanie continuă să raporteze cele mai mici rate de decese din accidente rutiere, cu mai puțin de 30 de persoane decedate/un milion de locuitori. La polul opus patru țări (Bulgaria, Lituania, România și Letonia) raportează peste 90 de persoane decedate/un milion de locuitori, se precizează în document.

Executivul comunitar atrage însă atenția că după doi ani de scădere semnificativă a numărului de persoane care au murit în accidente rutiere pe drumurile europene, cifrele pentru anul trecut sunt dezamăgitoare.

În 2014, comparativ cu 2013, numărul de decese din accidente rutiere a scăzut cu aproximativ 1% după scăderi de 8% în 2012 și 2013. Situația este similară în cazul României, unde numărul de morți din accidente rutiere a scăzut cu 24% între 2010 și 2014 și cu doar 2% între 2013 și 2014.

Este greu de acceptat că aproape 70 de europeni mor zilnic pe drumurile noastre și mult mai mulți sunt grav răniți. Cifrele publicate astăzi ar trebui să fie un semnal de alarmă. Trebuie să ne extindem eforturile în următorii ani pentru ca să putem atinge ținta propusă la nivelul UE privind înjumătățirea numărului de decese rutiere până în 2020.

Violeta Bulc
comisarul european pentru Transport

În 2014, un număr total de 25.700 de decese rutiere au fost raportate în cele 28 de state membre UE. Chiar dacă este vorba de o cifră mai mică cu 18,2% (5.700 decese) comparativ cu 2010, ținta de înjumătățire a numărului de decese rutiere nu a fost atinsă.

R.D.