21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 18:38
No menu items!

Raport pentru lupta împotriva terorismului cibernetic publicat de ONU

spot_img

 

ONU

Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii (ONUDC) a publicat luni la Viena un raport pentru susținerea şi consilierea ţărilor în lupta împotriva “teroriştilor” cibernetici.

Aceste persoane folosesc internetul cu scopul de a-și pune la cale planurile, de a racola indivizi dispuși să ajute la buna desfășurare a atacului și nu în ultimul rând pentru a-și răspândi mesajul.

Directorul ONUDC, Iuri Fedotov a precizat că “în timp ce utilizarea internetului a crescut în rândul cetăţenilor în ultimii ani, organizaţiile teroriste şi-au extins, de asemenea, utilizarea acestei reţele mondiale indispensabile”, adăugând că “ei îşi pot difuza propaganda, glorifica ideologiile extremiste şi promova violenţa. Pot de asemenea recruta, radicaliza şi încuraja persoane să comită atacuri teroriste, oferind instrucţiuni operaţionale şi ghiduri practice”.

Raportul conține 148 de pagini și iși propune facilitarea înţelegerii modului în care teroriştii folosesc internetul, amplificarea cooperării internaţionale în vederea obținerii unor răspunsuri clare ale justiției penale penale faţă de acest aspect.

O altă categorie importantă căreia i s-a acordat o atenție deosebită este reprezentată de dezvoltarea legislaţiilor naţionale, care pot veni în sprijinul organelor competente în combaterea activităţilor “teroriste”online, asigurând respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor elementare.