23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:06
No menu items!

Raport ONU: Un venit minim garantat în cele mai sărace țări ar putea stopa pandemia

spot_img

Raport ONU: Introducerea temporară a unui venit minim garantat în cele mai sărace țări din lume ar putea încetini răspândirea coronavirusului, permițându-le să țină acasă aproape trei miliarde de oameni, o perioadă de timp, scrie biziday.ro.

Raportul Venitul Minim Temporar, derulat în cadrul Programului Națiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD) estimează că efortul ar fi de 199 de miliarde de dolari pe lună, și ar asigura, în medie un venit de 73 de dolari  celor 2,7 miliarde de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în 132 de țări subdezvoltate.

Raportorii conchid că măsura este necesară urgent, pandemia răspândindu-se acum la un ritm de peste 1,5 milioane de cazuri noi pe săptămână, în special în țările în curs de dezvoltare, unde șapte din zece oameni muncesc la negru și nu pot câștiga bani de acasă.

Multe dintre persoanele care nu sunt acoperite de programele de asigurări sociale și sunt cele mai afectate de această criză sunt muncitori fără acte, femei și tineri, refugiați, imigranți și persoane cu dizabilități. PNUD a efectuat evaluări asupra efectelor socio-economice ale COVID-19 în peste 60 de țări în ultimele câteva luni.

G20 a convenit în aprilie, suspendarea plății ratelor la credite pentru cele mai sărace țări din lume, până la sfârșitul anului 2020. Cu toate acestea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut scutiri pentru toate statele aflate în curs de dezvoltare.