13.5 C
București
miercuri, 7 iunie 2023 - 8:46
No menu items!

Raport DGPI: Peste 10.000 de alerte de securitate, stopate în 2020 de structura de securitate cibernetică a serviciului secret al Internelor

spot_img

Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care s-au aflat anul trecut în prima linie în lupta cu pandemia de coronavirus au fost principalele ținte ale atacurilor cibernetice. Aceasta este concluzia raportului de bilanț pentru anul 2020 al activității Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), publicat, miercuri seară. 

„Efectele pandemiei de COVID-19 au impus necesitatea unei accelerări a procesului de digitalizare, astfel că eforturile DGPI au fost orientate în direcția acestor evoluții, fiind întreprinse activități susținute pentru finalizarea procesului de acreditare a rețelei informatice de stocare, procesare și transmitere, în format electronic, de informații clasificate din clasa secrete de serviciu pentru mai multe structuri subordonate MAI„, se arată în raportul DGPI. 

Potrivit documentului, pandemia de COVID-19 a generat „mutații” și în sfera infracționalității și a amenințărilor la adresa securității naționale, constând în intensificarea atacurilor cibernetice având drept ținte principalele instituții implicate direct în lupta cu pandemia. 

„DGPI a întreprins eforturi susținute pentru protejarea infrastructurii IT&C a MAI împotriva creșterii semnificative a numărului de atacuri cibernetice la nivel național și european. Astfel, structura CERT-INT (Centrul de răspuns al MAI la incidente de securitate) din cadrul DGPI a colectat și corelat peste 1.730.000.000 evenimente, din care au fost extrase, evaluate și stopate peste 10.000 alerte de securitate„, se mai arată în raport. 

În acest context, de creștere a riscurilor pe palierul securității cibernetice, DGPI precizează că a derulat activități intense, prin intermediul structurii CERT-INT, pentru a crește reziliența sistemelor IT&C ale MAI, dezvoltarea culturii de securitate a angaților, dar și de detecție și investigare rapidă a agresiunilor de tip cibernetic.

Raportul complet al DGPI poate fi consultat AICI

Ioana Theodoru