vineri, 22 ianuarie 2021 - 18:31

Raport Coface: Care este prognoza de creștere a PIB în 2014 și care sunt cele mai vulnerabile sectoare ale economiei

MIPE: 22 de proiecte noi pentru rețelele de apă au fost semnate. În ce zone vor fi investițiile

Un număr de 22 de proiecte noi pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi de apă uzată, în valoare totală de 4,44 miliarde...

Riscuri majore pentru copiii infectați COVID

Copiii infectați cu COVID-19, inclusiv cei asimptomaci, pot rămane cu sechele pulmonare, atrag atenţia medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu. Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va demara un...

Se ridică restricțiile în București. Cum și de când se relaxează măsurile

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis vineri ridicarea, începând de luni, a mai multor restricții în Capitală, având în vedere că trei...

Două noi cazuri de infectare cu NOUA TULPINĂ Covid-19 din Marea Britanie, depistate în București

Încă două cazuri de infectare cu tulpina Sars-Cov-2 din Marea Britanie, cunoscută ca fiind mult mai transmisibilă, au fost identificate în România, chiar în...

Creșterea agriculturii din 2013 produce un efect de bază care va duce la temperarea avansului PIB

 coface22

România va înregistra o creștere economică  anuală de 2,5% în 2014, în scădere față de ritmul din 2013, de 3,5%, pe fondul unor recolte mai slabe, al avansului exporturilor și al cererii interne, potrivit unui raport publicat marți de agenția de rating Coface.

Principalul factor care a contribuit la creșterea de anul trecut l-au constituit exporturile, cu un avans de 13,5%, în special cel de produse agricole și automobile.

România este țara cea mai dependentă de sectorul agricol din Uniunea Europeană, aproape 31% din populația aptă de muncă fiind ocupată în acest sector. Prin urmare, producția economică este strâns legată de condițiile meteo.

România a înregistrat o recoltă foarte bună în vara anului 2013, ceea ce a condus la o creștere a ofertei. În 2013, producția agricolă românească s-a ridicat la 17 mld. € (+25%), reprezentând aproape 5% din producția agricolă a UE-28.

Alături de exportul culturilor, producția de automobile a fost, de asemenea, un factor care a contribuit semnificativ la comerțul exterior românesc. Perspectivele mai bune pentru sectorul internațional auto, cumulate cu o capacitate de producție liberă în România, au generat valoare adaugată pentru țară, potrivit unui comunicat de presă.

”România a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creștere a PIB-ului din întreaga Europă în 2013. Creșterea de 3,5% a depășit semnificativ recesiunea din Zona Euro și media ECE de 1,2%. Contribuția principala la această performanță pozitivă au fost recolta agricolă și exporturile puternice. Totuși, niciunul nu poate fi considerat factor sustenabil. Redresarea economiilor avansate va fi benefică pentru comerțul exterior al României, în special pentru sectorul auto, dar situația internă reprezintă încă o constrângere”

Grzegorz Sielewicz, economist Coface Central Europe

Pentru 2014, Coface estimează că România va fi una dintre cele două economii din Europa Centrală și de Est (împreună cu Letonia), pentru care ritmul ratei de creștere a PIB nu se va îmbunătăți. Dinamica creșterii economice este puțin probabil să se repete, în timp ce efectele de bază vor fi evidente în a doua jumătate a anului.

Previziunea pentru 2014 este o crestere reală a PIB-ului de 2,5%. Rata anticipată de creștere va aduce economia românească mai aproape de rata medie de creștere din ECE, previzionată la 2,4%.

Așteptările privind producția agricolă din 2014 sunt mixte, dar scenariul cel mai realist este că recolta va fi mai mică decât în 2013. Exporturile vor fi în continuare determinate de cererea pentru automobilele noi, care are o contribuție semnificativă la rezultatele industriei românești. Cererea internă va înregistra, de asemenea, semne de ameliorare, cu o creștere a cheltuielilor de uz casnic, care, sunt încă limitate de volumul scăzut al creditelor. Creșterea investițiilor în activele fixe nu va avea aceeași tendință ca și în cazul consumului privat, deoarece companiile nu sunt încă pe deplin convinse de durabilitatea redresării economice.

”Performanța economică din 2013 nu va mai atinge aceleași niveluri, întrucât factorii determinanți de creștere de anul trecut nu sunt sustenabili. Acest lucru este deja confirmat de recesiunea tehnică din primele două trimestre ale anului 2014. Totuși, o rată de creștere solidă de 2,5% în 2014 va fi atribuită volumului semnificativ al exporturilor către țările din Zona Euro, precum și reechilibrării treptate a economiei către cererea intern”

Grzegorz Sielewicz, economist Coface Central Europe

 Coface a dat publicității analize sectoriale:

 Transporturile

Sectorul transporturilor din România este un pilon important al economiei. Volumul transporturilor de marfă s-a ridicat la 108% din PIB în 2012, adică peste media UE de 95%, dar mai mic decat cel regional, Bulgaria și Polonia înregistrând cele mai mari cote: 174%, respectiv 137%.

Sectorul transporturilor oferă perspective pozitive pe fondul creșterii cererii pentru astfel de servicii, în principal datorita redresarii tarilor din Zona Euro, principalii parteneri comerciali ai României. Competiția intensă poate determină scăderea prețurilor și acceptarea de marje mai mici, pe fondul costurilor fixe stabile. Coface a stabilit un nivel de risc mediu pentru sectorul transporturilor.

 Agricultura

România a beneficiat de creșterea producției agricole mai mult decât alte țări din regiunea CEE. Sectorul agroalimentar prezintă un nivel de risc mediu, cu multe întreprinderi mici care luptă pentru profit, sub presiunea costurilor fixe.

Pe plan extern, România poate profita de criza din Ucraina. Turbulențele politice recente au creat o oportunitate pentru România de a deveni un jucător important pe piața de cereale din bazinul Mării Negre. Rusia și Ucraina rămân producătorii importanti de cereale din zonă, cu valori de 4, respectiv 3 ori mai mult decât România. Cu toate acestea, producția lor este previzionată să scadă în acest an – în cazul Rusiei cu 4% și în cazul Ucrainei cu circa 10%. În condițiile unei cereri stabile la nivel mondial, România va fi în măsură să își îndrepte atenția către capacitățile sale de producție și să influențeze prețurile de export.

raport coface

 V.B.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, se roagă de primarul Nicușor Dan să nu relaxeze restricțiile

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a trimis responsabililor din Capitală care se reunesc, vineri, la ora 13, în ședința Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență,...

Două transporturi importante de vaccin Pfizer sosesc luni și marți în România

Două transporturi cu sute de cutii cu vaccinul Pfizer vor ajunge în țara noastră luni și marți, iar vaccinul Moderna va sosi tot în...

Marea Britanie. Guvernul dă bani celor autoizolați la domiciliu

Oficiali ai guvernului britanic au sugerat plătirea oamenilor pentru a sta acasă dacă sunt testați pozitiv cu coronavirusul în contextul în care tot mai...

Sondaj: Două treimi din români folosesc serviciile băncilor. Cum evoluează procesul de digitalizare

Doi din trei români (67%) utilizează produse şi servicii bancare de orice fel, precum conturi curente, carduri, credite, depozite şi efectuează plăţi, potrivit studiului...

Gabriel Cotabiță: “COVID-19 mi-a îmbunătățit vederea! Nu mai am nevoie de ochelari”

Artistul Gabriel Cotabiță a fost internat câteva zile în spital, cu o formă ușoară de coronavirus. După vindecare, el a constatat că vederea i...