17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 22:31
No menu items!

RAPORT: 62 de oameni sunt la fel de bogați cât jumătate din populația lumii. Săracii sunt tot mai săraci

spot_img

Patrimoniul cumulat de 1 % dintre cei mai bogați oameni din lume l-a depășit anul trecut pe cel deținut de restul de 99% din populația Terrei, cu un an înaintea previziunilor. Observațiile au fost făcute luni de organizația nonguvernamentală britanică Oxfam, care le-a propus, prin raportul publicat, o temă pentru dezbateri participanților la Forumul economic mondial de la Davos (Elveția), relatează AFP, citată de Agerpres.

„Distanța între grupul celor mai bogați și restul populației s-a mărit în mod spectaculos în cursul ultimelor 12 luni”, constată raportul intitulat „O economie în serviciul a 1 %”, publicat în apropierea Formului economic mondial (WEF), care va începe miercuri.

Anul trecut, Oxfam estimase că 1 % vor poseda mai mult decât restul lumii în 2016. Această predicție s-a realizat, de fapt, în 2015, cu un an mai devreme„, subliniază raportul.

Pentru a ilustra adâncirea spectaculoasă a inegalităților din acești ultimi ani, organizația a calculat că „62 de persoane posedă tot de mult atât cât jumătate din cea mai săracă populație mondială”, în timp ce „această cifră era de 388 în urmă cu cinci ani”.

Oxfam invită participanții la formul de la Davos să acționeze: „Nu putem continua să lăsăm sute de milioane de persoane să sufere de foame, în timp ce resursele care i-ar putea ajuta sunt îngrămădite la câteva persoane din vârful ierarhiei„, a afirmat Manon Aubry, responsabilă de probleme ale justiției fiscale și inegalități în cadrul filialei franceze a organizației, citată într-un comunicat de presă.

De la începutul secolului al XXI-lea, jumătatea cea mai săracă a umanității a beneficiat de mai puțin de 1% din creșterea totală a averilor mondiale, în timp ce 1% dintre cei mai bogați și-au împărțit jumătate din această creștere”, potrivit organizației.

Pentru a face față acestei creșteri a inegalităților, Oxfam invită în special să se pună capăt „erei paradisurilor fiscale”, subliniind că 9 întreprinderi din 10 care figurează „printre partenerii strategici” ai WEF „sunt prezente în cel puțin un paradis fiscal”.

„Trebuie să interpelăm guvernele, întreprinderile și elitele economice prezente la Davos, pentru ca ele să se angajeze să pună capăt erei paradisurilor fiscale care alimentează inegalitățile mondiale și împiedică sute de milioane de persoane să iasă din sărăcie”, a spus Winnie Byanyima, director general al Oxfam International, care va fi prezentă la Davos.

Anul trecut, mai mulți economiști contestaseră metodologia utilizată de Oxfam. Organizația nonguvernamentală își apărase instrumentul de măsură utilizat în acest studiu, subliniind că, prin patrimoniu net, înțelege activele deținute, mai puțin datoriile.

R.D.