35.7 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 15:06

Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului și CNA, respinse în Parlament. Conducerile instituțiilor pot fi schimbate

spot_img

Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului. Și raportul de activitate al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pe 2020 a fost respins în plen, astfel că șefii celor două instituții pot fi schimbați din funcții acum, Renate Weber și Monica Gubernat.

Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018 – cu 245 de voturi „pentru” şi unul contra, 2019 – 187 de voturi „pentru” şi 23 de voturi contra şi 2020 – cu 242 voturi „pentru” şi 35 împotrivă, conform Agerpres.

Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.

Renate Weber a transmis, înaintea ședinței din Parlament, un comunicat de presă în care susține că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției ar încălca dispozițiile constituționale și legale.

Ludovic Orban a anunțat că nu se va face public numele noului șef până nu se finalizează procedura de revocare.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat că respingerea raportului de activitate al CNA de către plenul Parlamentului duce la „eliberarea din funcţie” a preşedintelui instituţiei, Monica Gubernat.

E. Stan