joi, 25 februarie 2021 - 6:18

Rapelul împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile. Ce spun medicii despre eficacitatea vaccinului în cazul unor amânări

O serie de precizări privind rapelul împotriva coronavirusului au venit vineri de la un oficial din Grupul de Comunicare Strategică(GCS), în contextul în care tot mai mulți români întâmpină probleme când vor să se programeze pentru administrarea celei de-a două doze a vaccinului.

În mod normal, rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze, conform prospectului vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna. Dar poate fi întârziat și până la 42 de zile, potrivit studiilor, a anunțat vineri GCS. „Conform Precizărilor din prospect și ale OMS, efectuarea rapelului poate fi realizată in intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde conform studiilor pana la 42 de zile, fără afectarea eficacității”, susțin autoritățile.

Mențiunile vin după ce mulți români care se programează la vaccin nu găsesc loc pentru rapel în termen de 21-28 de zile, așa cum recomandă prospectul vaccinului, în condițiile în care cantitățile de vaccin livrate în România nu sunt constante, iar săptămâna aceasta s-au înregistrat întârzieri.
 
„Doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având în vedere ritmul vaccinărilor și scăderea numarului de doze livrate de furnizor la data de 18 ianuarie cu 51,3% (o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment există o diferența între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni și numărul dozelor existente în stoc.
 
Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din tranșele alocate săptămânal pentru România, așa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completa de vaccinare pentru fiecare persoană”, au mai explicat oficialii GCS. 
 

Dr. Adrian Marinescu: Se poate amâna dar sunt situații rare și speciale

Medicul Adrian Marinescu a declarat, pentru Antena 3, că rapelul la vaccinul anti-COVID poate fi administrat la cel mult 90 de zile de la prima doză, fără că eficacitatea serului să fie afectată, dar că întârzierile ar trebui să fie cazuri excepționale.

“În condițiile în care sunt niște situații cu totul speciale, care împiedică efectuarea rapelului exact la 21 de zile, se poate amâna. Și există date în acest moment care spun că putem să amânăm până la șase săptămâni, chiar 90 de zile, dar sunt situații speciale și rare.

Se păstrează în principiu eficacitatea, dar sunt situații izolate, și doar atunci când există o explicație. Altfel e bine să facem rapelul la 21 de zile (n.r.  – Pfizer), sau 28 dacă vorbim de Moderna”, a explicat medicul.