9.2 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 1:23

Rapelul cu AstraZeneca, anulat pentru persoanele care au dezvoltat tromboze

Românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin cu serul de la AstraZeneca, nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin, a anunțat, miercuri, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, miercuri, că a fost stabilită „o legătură posibilă între vaccinarea cu AstraZeneca și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva Covid-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.