6.1 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 2:57

Raluca Turcan s-a lăudat cu o ordonanță care NU trebuia să treacă de Guvern

Ministrul muncii Raluca Turcan a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria la finalul ședinței de guvern, adoptarea ordonanței privind acordarea stimulentului de 1.500 de lei pentru părinții care revin mai devreme la muncă din concediul de maternitate. Ordonanța de Urgență a Guvernului Cîțu pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost adoptată, deși Consiliul Legislativ a dat un AVIZ NEGATIV. Potrivit legii, Guvernul nu poate  adopta nicun fel de act normativ care nu are AVIZ POZITIV din partea Consiliului Legislativ. 

Azi Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care se acordă părinților aflați în concediu de creștere a copilului un stimulent de 1.500 de lei dacă aceștia aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. Aceasta e o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizarii și asigură o forță de muncă necesară acum la nivelul angajatorului”, a fost anunțul făcut miercuri de Raluca Turcan. 

Potrivit legii, “în situația în care (…)este necesară operarea unor modificări de fond ori avizul respectiv este negativ, proiectul de act normativ va fi repus în mod obligatoriu pe agenda de lucru a ședinței Guvernului”.

Repunerea pe agenda de lucru a ședinței Guvernului este obligatorie și în cazul proiectelor de acte normative adoptate dacă avizele Consiliului Legislativ, Curții de Conturi a României, Consiliului Concurenței, Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Consiliului Economic și Social și/sau al Consiliului Superior al Magistraturii sunt negative, după transmiterea de către inițiator a punctului său de vedere la Secretariatul General al Guvernului”, mai prevede Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

La ora transmiterii acestei știri, Sursa Zilei a solicitat un punct de vedere al Guvernului, pe care îl vom publica la momentul la care va fi transmis. 

Raluca Dan