14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 21:34

Raluca Turcan îi urează „La mulţi ani!” lui Samuel von Brukenthal. Mort acum 218 ani

spot_img

Cine a spus că în România nu ai cum să te plictiseşti, bine a grăit. La rubrica „gafa zilei”, luni bifează Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale şi parlamentar de Sibiu, care, s-a gândit, pe la orele prânzului, să-i facă o urare baronului Samuel von Brukenthal, decedat acum 218 ani.

„Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei. Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României”, scrie pe Facebook, Raluca Turcan adaugând la finalul postării un „LA MULŢI ANI”. După o oră, Raluca Turcan revine şi editează postarea, eliminind urarea.

Samuel von Brukenthal s-a născut pe 26 iulie 1721,  şi a decedat la  9 aprilie 1803 la Sibiu. A fost un jurist sasguvernator al Transilvaniei, colecționar de artă și fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă şi astăzi numele.

R. Toma