7.5 C
București
marți, 2 martie 2021 - 12:17

Raluca Turcan: Cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni

 

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat într-o conferinţă de presă că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România.

Procedura ar fi trebuit demarată încă din octombrie 2019, aşa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019.

„În baza Legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 şi a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situaţiilor când la muncă şi pregătire egală, contribuţie egală, pensiile sunt considerabil diferite.

„Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”, a mai spus Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că, până la finalizarea acestui proces tehnic și legislativ, pensiile se plătesc și se calculează pentru cei care intră în sistemul de pensie în baza legii existente. De asemenea, la recalculare, niciuna din pensiile din sistemul public nu va scădea.