15.3 C
București
joi, 2 mai 2024 - 1:59
No menu items!

Raiffeisen renunță la profiturile din Rusia doar cu forța. Urmează un ordin al Băncii Centrale Europene

spot_img

Tentativa băncii austriece Raiffeisen de a-și vinde businessul din Rusia este aproape de un nou eșec, după ce Banca Centrală Europeană a indicat că intenționează să impună reduceri semnificative ale activității, potrivit agenției Bloomberg.

După ofensiva totală a Rusiei împotriva Ucrainei, declanșată în 2022, și a impunerii de sancțiuni din partea UE, foarte multe companii occidentale s-au retras voluntar din Rusia, asumându-și pierderi. Alte companii au reușit să își vândă din active, iar altele continuă să facă profituri.

Autoritatea de reglementare bancară ar putea cere Raiffeisen Bank International AG (RBI) să își reducă volumul de împrumuturi din Rusia cu până la 65% până în 2026, comparativ cu trimestrul al treilea din 2023, a precizat banca într-un comunicat, citând un proiect al BCE. Ordinul ar afecta, de asemenea, activitatea de plăți a băncii.

Raiffeisen a declarat că o astfel de solicitare ar depăși cu mult propriile planuri de a reduce în continuare activitatea din Rusia și ar putea avea un impact negativ asupra opțiunilor de vânzare a unității. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

Presiunea exercitată de BCE ar putea zădărnici orice speranță a Raiffeisen de a ieși din afacerea sa din Rusia printr-un proces de vânzare. Subsidiara din Rusia a făcut aproximativ jumătate din profitul grupului Raiffeisen anul trecut, dar conducerea nu a putut extrage acești bani din cauza limitărilor privind fluxurile transfrontaliere de numerar în și din Rusia.

Acțiunile creditorului austriac au scăzut cu aproape 8% în acest an, fiind cea mai slabă performanță din indicele Bloomberg al băncilor și companiilor de servicii financiare europene.

Raiffeisen deține cea mai mare bancă cu capital străin din Rusia. Unitatea și-a redus portofoliul de credite cu 30% în 2022 și a restricționat accesul la serviciile sale de plăți, în parte din cauza controlului sporit al autorităților de reglementare.

Directorul general Johann Strobl a declarat în repetate rânduri că nu poate părăsi Rusia de pe o zi pe alta, aducând ca argumente relațiile cu clienții și obligațiile conducerii față de acționari.

Alți creditori, precum Societe Generale SA, au acționat mai rapid. Grupul francez și-a vândut unitatea din Rusia la câteva săptămâni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, înregistrând o pierdere de aproximativ 3 miliarde de euro în urma tranzacției.

Cel mai recent, Raiffeisen a încercat să mute o parte din banii blocați la afacerea sa din Rusia printr-o tranzacție complexă care a atras atenția autorităților de reglementare din SUA. Acest plan a inclus achiziționarea de acțiuni la compania austriacă de construcții Strabag, deținute nu demult de omul de afaceri sancționat Oleg Deripaska.

Raiffeisen a declarat că s-a „angajat să realizeze deconsolidarea AO Raiffeisenbank, inclusiv prin vânzarea unității”.

Publicația Financial Times a dezvălui marți că RBI a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri de creştere în această ţară, în contradicţie cu angajamentul său oficial de a părăsi piaţa rusă. Începând din decembrie 2023, banca austriacă a plasat un număr de peste 2.400 de anunţuri de angajare postate în Rusia, dintre care aproape 1.500 sunt pentru funcţii de management al vânzărilor şi servicii pentru clienţi. Dintre băncile europene care încă activează în Rusia şi care își publică numărul de angajaţi, Raiffeisen este singura care înregistrat un avans în ultimii doi ani: +6,6%, până la 9.942 de angajaţi în decembrie 2023. Comparativ, grupul italian UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajaţi la sfârşitul anului 2023, faţă de 4.383 cu doi ani înainte.

V. B.