16.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 16:54

Raiffeisen Bank International raportează un profit brut în scădere, din cauza situației din Ucraina și Rusia

spot_img

Liderii băncii austriece se opun regimului de sancțiuni aplicat Rusiei

BOSNIA RAIFFEISEN BANK

Raiffeisen Bank International AG (RBI) a generat în primele trei luni ale anului 2014 un profit inainte de impozitare de 240 milioane de euro, reprezentând o scădere de 11 milioane de euro, sau 4,6% în comparație cu perioada similară a anului precedent, potrivit unui comunicat al băncii.

”Această scădere a fost cauzată, pe de o parte, de o creștere a cheltuielilor nete cu provizioanele pentru deprecierea valorii activelor financiare din Ucraina și Rusia, din pricina devalorizarii monedelor locale și, pe de altă parte, de o scădere notabilă a venitului net din tranzacționare – de asemenea, datorată în cea mai mare parte pierderilor din evaluare determinate de fluctuația cursului de schimb din Ucraina”, se arată în comunicatul citat.

RBI este divizia internațională a băncii austriece Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG. RBI are filiale în România, Ucraina, Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Cehia, Slovacia și Slovenia.

Alți parametri financiari:

  • Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 4,2% până la 755 mil. €;
  • Venitul operațional a rămas stabil, astfel încât rezultatul operațional a crescut cu 5,8%, până la 590 mil. €;
  • Venitul net din dobânzi a avut o creștere anuală cu 13,2%, până la 979 mil. €;
  • Venitul operational (excluzând deprecierea fondului comercial și taxele bancare) rămâne stabil la 1.345 milioane €, față de 1.346 milioane €, în T1 2013;
  • Cheltuielile nete cu provizioanele pentru deprecierea valorii activelor financiare cresc cu 28,1% până la 281 mil. €, în principal din cauza devalorizării monedei locale din Ucraina – hrivna;
  • Profitul după impozitare scade cu 0,7% până la 173 mil. €;
  • Rata creditelor neperformante scade cu 0,1 p.p., până la 10,6%; comparativ cu finalul anului 2013.
  • Cea mai mare componentă a cheltuielilor administrative s-a dus către personal (52%), în scădere cu 4% până la 390 mil. €. Această scădere s-a datorat programelor de reducere de costuri (cele mai mari în Republica Cehă și Polonia) și devalorizării monedelor din Rusia și Ucraina.

Karl Sevelda, CEO al RBI, a afirmat că grupul a reușit să mențină un venit stabil și să reducă din costuri, în ciuda unui context economic si politic dificil.

În Ucraina, portofoliul de credite corporate ale celor 32 sucursale închise din Crimeea a fost transferat la Raiffeisenbank din Rusia, sucursalele fiind vândute. Pentru regiunile Donețk si Lugansk, ”situația este neclară și necesită reacții rapide și flexibile”.

Sevelda atrage atenția că o înăsprire a acțiunilor asupra Federației Ruse ar putea avea un impact negativ asupra UE.

 S.Z.