22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 14:13
No menu items!

Rafila: România ar trebui să facă 100.000 de teste Covid zilnic. Ne așteptăm și la 25.000 de noi infectări în decembrie

spot_img
 

Medicul Alexandru Rafila, a afirmat, joi, din postura de candidat PSD pentru Parlament, că România ar trebui să ajungă la 100.000 de teste zilnic, în condițiile în care multe județe nu au laboratoare proprii, iar la 9 luni de la debutul panemiei, țara noastră nu a atins, în plin val doi, nici jumătate din această țintă.

„La situaţia actuală din România capacitatea de testare trebuie să crească substanţial. Părerea mea este că trebuie să putem să testăm între 80.000 şi 100.000 zilnic, adică să depăşim chiar jumătate de milion de teste efectuate în cursul unei săptămâni, iar acest lucru trebuie făcut permanent. Există însă probleme legate de funcţionarea unor laboratoare, mai ales în zilele de weekend, când se lucrează mai puţin. Noi avem o problemă legată de proporţia de teste pozitive din totalul testelor efectuate. Gândiţi-vă că duminică am avut 40%, acum, în fiecare dintre zilele care au urmat, avem undeva între 25 şi 28%”, a spus Rafila, citat de Agerpres.

El a adăugat că în ţara noastră ar trebui să existe o scădere la 3% a probelor pozitive din totalul testelor efectuate, acesta fiind „procentul de siguranţă în care putem să spunem că într-adevăr problema legată de pandemie este în curs de rezolvare”.

„Israelul, care este o ţară care a avut probleme extrem de mari legate de pandemie, a reuşit scăderea proporţiei de teste pozitive de la valori probabil apropiate de cele ale României la mai puţin de 2% . Este o ţintă pe care ar trebui să ne-o propunem”, a afirmat Rafila.

Rafila a adăugat că o problemă este că Direcţiile de sănătate publică continuă să fie conduse, în multe judeţe, de persoane care nu au „niciun fel de tangenţă” cu sănătatea publică. Întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la mai mult de 25.000 de noi infectpri pe zi, medicul Rafila a răspuns afirmativ.

Da, este o variantă posibilă. Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta şi mă refer la media cazurilor, nu la o zi anume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major se poate ajunge la această situaţie. Problema nu este a numărului de cazuri, problema majoră este legată de două elemente – ce facem cu pacienţii care au forme medii şi care trebuie internaţi şi ce facem cu pacienţii care au forme grave şi trebuie duşi la terapie intensivă”, a afirmat reprezentantul României la OMS, citat de News.ro.