-2.2 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 12:07
No menu items!

Rafila nu exclude apariția Omicron în cazul celor 3 români sosiți din Africa de Sud

spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu exclude ca la secvențiere, cele trei cazuri de infectare venite din Africa de Sud să fie infectare cu noua tulpină Omicron. Acesta susține că trebuie mărită capacitatea de testare, însă nu se pune problema, în prezent, de un lockdown.

„Așteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Rafila a precizat că nu se poate discuta deocamdată de noi restricții, pentru că sunt doar câteva cazuri și nici acelea nu au deocamdată rezultatul secvențierii.

Potrivit ministrului Sănătății, sistemul medical trebuie pregătit pentru un eventual val 5, în care va fi „un mix” de cazuri.

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă se va impune carantina în cazul înmulțirii cazurilor, Alexandru Rafila a menționat că nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic.

Trei persoane sunt suspecte în acest moment în România de infectare cu noua variantă Omicron, după ce au fost testate pozitiv la coronavirus la întoarcerea din Africa de Sud.

Este vorba de un jucător din cadrul echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare și alte două persoane care au fost repatriate cu un avion pe Otopeni.

”Referitor la persoanele repatriate din Africa de Sud, precizam faptul ca în urma testelor efectuate, 3 persoane ( 2 la aeroportul din București și 1 la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2”, a transmis Ministerul Sănătății.

Niciuna dintre cele 3 persoane nu are simptome, dar sunt sub observație medicală.

Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secvenţiere.

                                                                                                                    Adina Silav