11.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 3:39

Rafila îl contrazice pe premierul Cîțu: Octombrie, un termen mai realist pentru atingerea imunității colective

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, crede că imunitatea colectivă în România nu va fi atinsă în august, așa cum speră premierul Florin Cîțu, ci mai degrabă în octombrie.

”Eu personal am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp așa de scurt. Ar însemna să vaccinăm 200.000 de persoane în fiecare zi. Vedeți că ritmul nu depășește în general 80.000. Așa că probabil că luna octombrie este un termen mai realist, din punctul meu de vedere”, a precizat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății la RFI.

Rafila susține că are dubii și cu privire la păstrarea ritmului actual de vaccinare în perioada următoare.

„Eu nu cred că este în grafic sau mă rog, este în grafic în acest moment, dar rămâne de văzut dacă în următoarea lună această cadență se va păstra, pentru că în acest moment există o disponibilitate mult mai mare de vaccin decât de doritori. Faptul că se încearcă diverse soluții, cum ar fi aceste locuri de vaccinare direct din mașină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timișoara sau se va desfășura și în alte mari orașe, sigur că sunt soluții care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila se așteaptă ca bilanțul Covid-19 să crească într-o săptămână sau două, cifrele raportate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19, bazate pe testări, fiind puțin credibile în această perioadă.

”E normal să fie așa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacțiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pentru că cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puțin credibile, în această perioadă”, a mai menționat Rafila.