1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 2:09
No menu items!

Rafila, după întâlniri cu sindicate și mediul privat: “E nevoie de carantină națională o lună”

spot_img

Medicul Alexandru Rafila, senator PSD, a declarat vineri, după o serie de întâlniri pe care le-a avut în ultimele zile cu reprezentanți ai sindicatelor și ai mediului de afaceri privat, că e nevoie de o carantină națională de o lună, decisă de comun acord cu patronatele și sindicatele și care să genereze rapid o scădere a numărului de morți de Covid.

Întrebat de jurnaliști dacă propune o carantină la nivel național, Rafila a spus: “Da. Dar una care să țină cont de realități. Trebuie să fie o reducere a activităților sprijinită de populație, care se face împreună cu participarea celor afectați, explicată și acceptată de comun acord. Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea”.

Alexandru Rafila a precizat că a avut discuții cu reprezentanții mediului privat și ai sindicatelor și va trimite guvernului o serie de propuneri. “Toată lumea are dreptul la opinie. Totuși, fiecare trebuie să înțeleagă, suntem afectați de acest număr înfiorător de 500 de decese zilnic. Noi putem controla acest lucru într-un timp mai scurt, pentru a limita pagubele umane și economice. Sau putem veni cu jumătăți de măsură și tergiversări, și rămânem în fruntea clasamentul la morți. Lucrul acesta e intolerabil”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că printre propunerile pe care le va trimite guvernului se numără reducerea activității în sectorul Horeca “pentru o perioadă limitată de timp”, despre care a spus că e susținută de organizațiile patronale, dar cu condiția ca guvernul să-și asume plata rapidă a ajutoarelor financiare pentru afacerile afectate. “Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activitățile să rămână deschise. Această situație de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncredrea sectorului privat. Nu vreau să intru în detaii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanți. Dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie”, a mai spus Rafila.

În ultimele zile, acesta a avut discuții formale despre pandemie cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale și ai principalilor operatori economici.

Raluca Dan