24 C
București
miercuri, 31 mai 2023 - 22:52
No menu items!

Rafila: Angajații DSP din punctele de frontieră sunt supuşi unei mari presiuni, iar asta trebuie să înceteze

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila susține că trebuie să înceteze presiunea foarte mare la care sunt supuşi angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei, menţionând că ei doar își fac datoria. “Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria“.

El a precizat că înţelege nerăbdarea şi nervozitatea unora dintre cei care au revenit în România, dar că ei ar fi trebuit să se vaccineze sau să se testeze pentru a nu avea probleme la intrarea în ţară.

Rafila a explicat, duminică, situația cu care s-au confruntat cei de la DSP, din cauza numărului mare de oameni.

Sâmbătă şi duminică au fost carantinate 16.000 de persoane care au intrat în România.

“Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră.

Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină.

Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că va fi suplimentat numărul angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.

“Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei Direcţii de Sănătate Publică în punctele de frontieră şi o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective, fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății consideră că trebuie să înceteze presiunea exercitată asupra angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.

“Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria.

Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a explicat ministrul Sănătăţii.