3.5 C
București
marți, 5 decembrie 2023 - 16:29
No menu items!

Raed Arafat: „Nu putem spune că dispunem de un sistem eficient de alertare a populației”

spot_img

România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să permită alarmarea unui număr mare de cetăţeni, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, prim-adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), locotenent colonel Cristian Radu. Aceasta a precizat că, din numărul total al echipamentelor de avertizare şi alarmare, pe timpul exerciţiilor desfăşurate săptămâna aceasta, gradul de audibilitate a fost de 48%.

Prim-adjunctul inspectorului general al IGSU a subliniat necesitatea creşterii de echipamente de avertizare şi alarmare şi a atras atenţia că este nevoie de căi alternative pentru transmiterea mesajelor către populaţie.

Potrivit oficialului IGSU, pe timpul exerciţiului de alarmare, 6.045 de sirene au fost funcţionale, iar 635 nu au funcţionat.

Prezent la conferinţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a atras atenţia că, deşi se cunoşteau date despre exerciţiu – zile, ore – nu există un sistem eficient de alertare al populaţiei, una dintre probleme fiind activarea sirenelor.

”Nu putem spune că dispunem de un sistem de alertare eficient. La nivel local au fost greutăţi în pornirea sirenelor, mai mult din caza factorului uman. Centralizarea comenzii sirenelor este foarte importantă. Am încercat soluţii alternative, una fiind aplicaţia Departamentului, care funcţionează, dar răspândirea este limitată la acest moment”, a arătat Raed Arafat.

R.D.