4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 21:02
No menu items!

Raed Arafat explică ce facem după 15 mai. Despre vacanțe, vârstnici și malluri

spot_img

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a vorbit, joi seara, într-un interviu acordat exclusiv lui Mihai Gâdea, la Antena 3, despre măsurile ce se vor lua și viața socială pe termen scurt și mediu, respectiv după 15 mai.

În ciuda informațiilor apărute în mass-media internațională, preluate de presa românească, medicul Raed Arafat a infirmat posibilitatea folosirii „pașaportului de covid” precizând că acesta nu are nicio valoare. „Dacă testul este făcut cu trei zile înainte ieșirea din țară, și, ulterior, te-ai contaminat, ce valoare mai are?”, a întrebat retoric Arafat arătând că mai degrabă testul ar trebuie făcut înainte de urcarea în avion”. Oricum, demnitarul a precizat că „nu există un astfel de document, ci, cel mult, sunt doar niște discuții”.

În context, Arafat a spus că, „la un moment dat, vom călători”. „Sunt discuții la nivel european. Despre cum se va călători. Se pune problema distanțării în avion, dar multe companii aeriene nu sunt de acord. Spre exemplu, pentru o companie lowcost nu este rentabil să se zboare cu jumătate din avion ocupat”, a spus Arafat subliniind că „oricum, noi degeaba reluăm călătoriile dacă țările de destinație nu acceptă”.

După 15 mai

După 15 mai, demnitarul explică ce ar putea să se întâmple. Spre exemplu restricția grupului mai mare de trei persoane va rămâne valabilă. În schimb, „sunt măsuri care vor continua, sunt unele care se vor relaxa, sunt altele care nu se vor relaxa. Dar depinde cum ne comportăm până atunci”, a spus Arafat.

„Orice măsură care se va lua depinde de ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni. Toți trebuie să înțleagă că este nevoie să se protejeze. Poate în primă fază părăsirea localității va fi interzisă. Dar nu știm sigur la ora asta dacă așa se va dispune. Totul se va face pe baza  unor evaluări, pe baza evoluției epidemiei”, a explicat șeful DSU.

Despre vârstnici

Arafat a precizat că, după 15 mai, nu se pune problema impunerii de restricții vârstnicilor. Nu vor fi neapărat restricții cât mai degrabă recomandări pentru a-i sprijini. Nu știu cum vor fi recomandările, dar în nicun caz nu vor fi închiși”.

Despre malluri

Raed Arafat nu crede că mallurile se vor deschide neapărat după 15 mai. „Dar este posibil ca și acolo activitatea să fie reluată treptat. Nu dau o certitudine, nu știm dacă se deschid cinematografele, pentru că totul se va decide pe bază de evaluări de risc”.

Oricum, șeful Dsu și-a exprimat temerea pentru minivacanța de 1 Mai. „Mi-e teamă de această perioadă. Urmează o altă sărbătoare care de obicei scoate oamenii din casă. Nimeni nu vrea să țină oamenii în casă o zi în plus. Dar trebuie să fim precauți.Trebuei să luăm decizii în funcție de evoluția situației, care, din fericire, până acum, a fost ținută sub control.  A fost un efort al tuturor, inclusiv al populației”, a spus Arafat.

Despre concedii

Șeful DSU recomandă ca românii „să încerce să-și calculeze efectuarea vacanțelor în România”. „În primul rând, pentru că evită aeroporturile și, în al doilea rând, pentru că pot sprijini, în acest fel, industria turistică autohtonă”, a explicat Arafat.

În concluzie, șeful DSU a ținut să precizeze că, „la ora aceasta, oferim recomandări, nu certitudini”, dar atenționează încă o dată că „trebuie să învățăm să conviețuim cu acest virus”.