6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 0:44
No menu items!

Raed Arafat: Examenul de licență să reprezinte o primă etapă de intrare în rezidențiat

spot_img

raed arafat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri, că una dintre variantele privind rezidențiatul este ca examenul de licență să reprezinte o primă etapă de intrare în rezidențiat.

“Admiterea în rezidențiat nu se va face pe baza notelor din facultate. Una dintre variante ar fi ca examenul de licență să reprezinte o primă etapă de intrare în rezidențiat. Examenul de licență poate să devină un examen mult mai serios, care să fie un filtru, pe baza lui să devină doctor și să fie prima parte a rezidențiatului. Tematica este aceeași ca și la rezidențiat”, a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a precizat că absolventul care termină o anumită pregătire în medicină va primi un anumit drept, iar baza de pregătire se va mări.

“Modificările sunt venite în sensul de a crește calitatea pregătirii. Am avut specialități care au avut probleme în sensul că nu erau destui la rezidențiat. Nu mai vrem doctori care să stea în stradă fără drept de liberă practică și fără a face nimic. Medicul care termină o anumită pregătire va primi un anumit drept. Se va mări baza de pregătire”, a mai spus secretarul de stat.

El a mai afirmat că dorește să fie realizată o bază de date cu situația rezidenților.

De asemenea, Raed Arafat a spus în cadrul unei dezbateri de lege privind malpraxisul, că, în cazul unei acuzații de malpraxis, pacientul va plăti o sumă mică pentru mediator, restul urmând să fie achitat de către societatea de asigurare.

“Cifra aceasta se face în comun cu asigurările și cu pacienții. Expertul o să fie plătit de către pacient. Suma va fi una mică, nesemnificativă. Această taxă va fi stabilită prin norme. Taxa pentru plata expertului nu va fi la fel de mare ca cea de acum, de câteva mii de lei. Va fi una simbolică, plătită de reclamant, și restul de asigurat”, a spus  Arafat.

Potrivit secretarului de stat, cuantumul pentru dauna morală se va stabili prin legislația secundară. Cuantumul daunelor morale va fi corelat cu cel din Uniunea Europeană.

D.M.