4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 17:36
No menu items!

Rădulescu (BNR): 4.000 de oameni au cerut să-și dea casa în baza Legii dării în plată

spot_img

Numărul celor care au cerut să-și dea cheile de la casă în baza Legii dării în plată este de 4.000 de persoane, a afirmat miercuri Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a României, citat de Agerpres.

Declarații Rădulescu:

  • Din 2013 am reintrat pe o pantă pozitivă atât în privința activelor imobiliare cât și a activelor financiare nete. Mă tem că anul 2016 nu va mai fi la fel. Aștept pentru a doua parte a anului dacă vom avea în continuare Legea dării în plată în funcțiune ca valoarea activelor imobiliare să scadă. Piața va fi depresată, va intra într-un proces de comprimare ceea ce va duce la scăderea valorii tuturor activelor imobiliare.
  • Nu toți vrem să ne vindem casa acum, numai că există un factor psihologic care contează și care se va manifesta din păcate în continuare în sensul că vom observa că suntem mai puțin bogați pentru că apartamentele și toate activele imobiliare pe care le avem nu mai valorează cât valorau. Nu să să fie o compresie de mare dimensiune.
  • Noi anticipăm că se va opri între 5-10% dar gândiți-vă că asta înseamnă destul de mult față de totalul valorilor activelor imobiliare. Până în prezent numărul celor care au cerut să-și dea cheile în baza legii dării în plată sunt vreo 4.000 de oameni, 4.000 versus 10 milioane de deținători de active imobiliare. Asta este marea realizare a acestei legi.
  • Această inițiativă legislativă ne va costa pe toți foarte scump. Probabil că cineva va câștiga niște alegeri pe seama acestor lucruri, admițând cumva că până la alegeri oamenii nu se vor dezmetici și nu vor constata că de fapt au numai de pierdut din asta.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare în data de 13 mai.

BNR s-a opus acestei legi, susținând că poate destabiliza sistemul bancar.

T.S.