20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 20:33

Radu Stroe: peste 30.000 de angajați ai Internelor, la datorie în mini-vacanța de Paște

spot_img

Radu Stroe: Siguranța cetățeanului, prioritatea Jandarmeriei

Peste 30.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi lucrători de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă – vor acţiona zilnic, în perioada 1-6 mai, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică, a anunțat miercuri ministrul Radu Stroe.

Radu Stroe a declarat că forțele de asigurare a ordinii publice vor sancționa cu fermitate orice încălcare a legii, prioritare fiind siguranța rutieră și prevenirea faptelor penale cu violență.

Potrivit MAI, în noaptea de Înviere şi în zilele de Paşte, poliţiştii şi jandarmii vor asigura măsuri specifice de patrulare şi intervenţie pe raza localităţilor şi în zona lăcaşurilor de cult în care sunt organizate slujbe religioase cu număr mare de participanţi. În Capitală, măsurile de ordine publică vor fi asigurate, zilnic, de 1.500 poliţişti şi de 400 de jandarmi.

Pentru prevenirea incendiilor sau pentru stingerea acestora, în special la lăcaşurile de cult şi la locurile în care va fi sărbătorită Învierea Domnului, dar şi pentru acordarea primului ajutor medical calificat, va acţiona un număr suplimentar de lucrători pentru situaţii de urgenţă, aproximativ 7.000 de ofițeri și subofițeri la nivel național.

De asemenea, pe principalele artere rutiere din oraşe, dar şi pe cele spre zonele turistice cele mai căutate (Valea Prahovei, Valea Oltului, nordul Moldovei, Litoral), vor fi instituite măsuri speciale, acordându-se o atenţie sporită prevenirii ambuteiajelor şi accidentelor rutiere. Zilnic, echipajele de poliţie rutieră vor acţiona cu aproximativ 300 de aparate radar, dispuse pe drumurile naţionale şi europene.

MAI a mai precizat că, tot pentru această perioadă de vacanță, nouă elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie, dintre care cinci de tip SMURD, sunt pregătite pentru misiunile de supraveghere a traficului rutier, intervenție în caz de urgențe medicale și supraveghere a zonelor unde se desfășoară manifestări sau ceremonii religioase.

O primă misiune a avut loc miercuri dimineață, când un elicopter al MAI a survolat autostrada A2, pe care s-au înregistrat valori de trafic foarte mari – 6.000 de autoturisme au tranzitat autostrada A2 până la ora 11.00 a zilei.

De asemenea, pentru intervenția de urgență pe această autostrada Bucureşti-Constanţa, sunt pregătite cinci ambulanțe SMURD, aflate pe diferite tronsoane a drumului.

Pentru măsurile de siguranță pe litoral sunt în misiune 500 de polițiști și 300 de jandarmi pe fiecare schimb, zilnic. În paralel, rămân în dispozitiv, până la finalul perioadei de vacanță, forțele de jandarmerie și poliție (aproximativ 300 de jandarmi și 100 de polițiști) care desfășoară misiuni de prevenire a furturilor de componente de cale ferată pe ruta București-Constanța, au mai arătat oficialii MAI.

Raluca Dan