19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:42
No menu items!

Radu Stroe: Ministrul de interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă

spot_img

Radu Stroe: Ministrul de interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă

Ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, a declarat, luni, că omologul său german „a pierdut ocazia să tacă”. El a arătat că în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) există o vorbă, respectiv că „trebuie să păstrezi limita legitimei apărări”, iar ministrul german „a depăşit limita legitimei apărări”.

Întrebat cum comentează anunţul făcut de omologul său german că Germania se va opune intrării României şi Bulgariei în Schengen, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a spus că acesta a pierdut ocazia să tacă.

„Domnul ministru de interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea spune orice. Păcat. În sistemul nostru de activitate specifică Ministerului de Interne există o vorbă: <<trebuie să păstrezi limita legitimei apărări>>. Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat pentru marea Germanie”, a declarat Radu Stroe, luni, pentru Realitatea TV.

El a mai spus că România a făcut ceea ce trebuia pentru a intra în Schengen, însă Germania se opune. „Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen”, a adăugat Radu Stroe.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Hans-Peter Friedrich (CSU) doreşte împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi rdicarea controalelor de graniţă pentru cetăţenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele ţări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel.

„Chiar şi considerarea aderării parţiale, adică intrarea cu aeroporturile şi porturile maritime, este scoasă de la masa discuţiilor”, a completat ministrul german.

„Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de către cetăţenii noştri numai în condiţiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. „În momentul de faţă nu este cazul”, a adăugat el.

În replică, ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părţi din guvernul creştin-democrat” din PPE, din care face parte şi PDL. „În primul rând, nu mă surprinde poziţia ministrului de interne al Germaniei. Nu aş spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creştin-democrat, din PPE, din care face parte şi PDL”, a declarat Corlăţean duminică seară.

Și premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că nu are nimic de reproşat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care „înjură şi vorbesc de rău România” pe la Bruxelles şi Berlin şi „se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă”.

R.D.