1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 3:53
No menu items!

Radu Stroe: Au fost constituite comandamente pentru furtuni la MAI şi la prefecturile a 15 judeţe

spot_img

Radu Stroe: Au fost constituite comandamente pentru furtuni la MAI şi la prefecturile a 15 judeţe

Ministrul afacerilor interne Radu Stroe a declarat, joi, că au fost constituite comandamente pentru furtunile care se vor înregistra în jumătatea de est a ţării, atât la nivelul ministerului, cât şi la nivelul celor 15 prefecturi corespunzătoare judeţelor care vor fi afectate.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de furtună pentru 15 judeţe din jumătatea de est a ţării, unde începând de joi, ora 18.00, până vineri, la ora 22.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi căderi de grindină.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Braşov, Covasna şi Harghita. Astfel, la nivelul prefecturilor acestor 15 judeţe au fost constituite comandamente, din care fac parte reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Poliţiei, Jandarmeriei şi, acolo unde este cazul, ai Poliţiei de Frontieră.

“De astăzi, până vineri ora 22.00 se va asigura în permanenţă monitorizarea tuturor evenimentelor şi, după caz, se va asigura intervenţia rapidă acolo unde se va impune acest lucru”, a declarat joi Radu Stroe.

Potrivit ministrului afacerilor interne, prefecţii trebuie să ia măsuri să fie anunţaţi localnicii, dar şi turiştii şi cetăţenii care tranzitează zonele de risc despre eventualul pericol.

Totodată ministrul Radu Stroe a precizat că vor trebui supravegheate permanent cursurile de apă, râurile, podurile şi podeţele, astfel încât să fie evitate eventualele accidente pe perioada aflată sub atenţionarea de cod galben.

De asemenea, Radu Stroe a mai spus că atenţionarea trebuie să se îndrepte mai ales către persoanele care au ales în această perioadă să-şi petreacă timpul în aer liber. “Le recomandăm să evite camparea pe firul văilor, cursurilor de apă, pentru a nu afectaţi de posibilele viituri, să manifeste prudenţă în parcurgerea traseelor turistice, să se adăpostească în spaţii amenajate sau în zone cu arbori de joasă înălţime, să evite plimbările pe lacuri”, a mai spus ministrul, precizând că este vorba de recomandări pentru situaţii punctuale ce ar putea apărea începând de joi şi până vineri seară.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), de joi după-amiază şi până vineri noapte, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Moldova, zona Carpaţilor Orientali, nordul Dobrogei şi al Munteniei.

Andrei Tudor