2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 11:56
No menu items!

Radu Nemeș a fost la DNA prima dată după extrădare

spot_img

Radu Nemeș, personajul cheie în dosarul lui Blejnar, Codruț Marta și evaziunea fiscală cu produse petroliere, a ajuns, vineri, în faţa procurorilor, la aproape 2 ani de la arestarea sa în lipsă.

Radu Nemes_SZ

Adus joi în ţară sub escorta poliţiei, Nemeş este cel care poate da informaţii importante despre dispariţia lui Codruţ Marta. Şi tot declaraţiile lui pot fi veriga de legătura cu Elan Schwartzenberg, al cărui nume apare, de asemenea în dosar. Anchetatorii se pregătesc să trimită în instanță dosarul evaziunii fiscale cu motorină și produse petroliere.

 Soția omului de afaceri, Diana Nemeș, extrădată din SUA cu câteva zile înaintea soțului, a fost și ea audiată la DNA. Soţii Nemeş au fost prinşi în localitatea Yelm, statul Washington, Statele Unite ale Americii.

Diana şi Radu Nemeş au fost daţi în urmărire internaţională la data de 26 iulie 2012, în baza mandatelor de arestare preventivă emise de Curtea de Apel Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. La 10 iulie 2012, procurorii DNA au reţinut mai multe multe persoane, printre care Viorel Comăniţă – fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Florin Dan Secăreanu – fostul şef al DGIPI Constanţa, într-un dosar de evaziune fiscală în care mai sunt anchetaţi soţii Nemeş şi Codruţ Marta – fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar.

Potrivit anchetatorilor, aceştia fac parte dintr-o grupare infracţională, care a pus la punct un amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, potrivit DNA, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 15,2 milioane euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

S.M.