13.8 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 21:12

Radu Nemeș a cerut să fie audiat în legătură cu dispariția lui Codruț Marta

spot_img

Aflat în arest de la jumătatea lunii mai, când a fost extrădat din SUA, Radu Nemeș a fost adus joi la DNA

Radu_Nemes_SZ

Aflat în arest încă de la jumătatea lunii mai, când a fost extrădat din SUA, și trimis în judecată în dosarul de evaziune fiscală cu combustibil pentru un prejudiciu de 56 de milioane de euro, Radu Nemeș a cerut să fie audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul misterioasei dispariții a lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, în perioada în care acesta a condus ANAF.

Radu Nemeș a fost adus joi la DNA pentru audieri în acest caz.

Afaceristul Radu Nemeș, soția sa, Diana Nemeș (eliberată recent din arest), fostul șef al Fiscului Sorin Blejnar, fostul șef al Vămilor Viorel Comăniță și alte 12 persoane au fost trimiși în judecată de anchetatorii DNA, la începutul acestei luni, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 56 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea unul alt dosar penal, în vederea continuării cercetărilor cu privire la alte persoane fizice şi juridice, între care şi Codruţ Marta, fost șef de cabinet al fostului președinte ANAF, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. Faţă Marta Codruţ Alexandru s-a dispus arestarea preventivă în lipsă.

Codruţ Marta a dispărut în luna mai a anului 2012 şi a fost dat în urmărire internaţională. A fost emis chiar un mandat de arestare în lipsă pe numele său, în dosarul în care a fost pus sub acuzare alături de fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar și de soții Diana și Radu Nemeș, pentru evaziune fiscală în valoare de peste 15 milioane de euro. Conform ultimei declarații de avere depusă de Codruț Marta, bunurile familiei acestuia se ridicau la aproape 1 milion de euro.

Codruț Marta și soția lui Andreea, trimisă în judecată în dosarul prostituției de lux, aveau un cont cu peste 1.000.000 lei la ING Bank, altul de 111.443 de euro la Millennium Bank și 500.000 de lei în numerar. Marta a scris în declaraţia de avere că toţi aceşti bani proveneau din vânzarea unui teren din Arad şi din intermedierea vânzării altor terenuri. Marta mai avea de recuperat 515.000 de lei de la SC La Reclama SRL, 140.000 de lei de SC Glasul Aradului, ziar local pe care îl deţinea împreună cu alţi asociaţi. Alţi 660.000 de lei au fost împrumutaţi unor rude, iar 12.000 de euro, unui prieten. Potrivit aceleiași declaraţii de avere, Codruţ Marta avea ceasuri în valoare de 20.000-30.000 de euro, tablouri în valoare de 10.000-20.000 de euro, bijuterii de 15.000-20.000 de euro şi arme de vânătoare de 5.000-10.000 de euro.

În dosarul în care a fost acuzat de evaziune fiscală, procurorii DNA au pus sechestru pe un imobil deținut de Marta în Sectorul 2 al Capitalei.

R.D.