17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 17:33
No menu items!

Radu Jude, premiat în Luxemburg

spot_img

Filmul Toată lumea din familia noastră, regizat de Radu Jude a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul CinEast, desfășurat în perioada 11-28 octombrie 2012 la Luxemburg.
„Am ales să-i acordăm Marele Premiu CinEast 2012 pentru numeroasele calități pe care le reunește: o regie bine stăpânită, o atmosferă de claustrare care menține suspansul, o excelentă narațiune în timp real, o psihologie foarte adecvată a personajelor, un joc actoricesc condus remarcabil, un ton tragicomic cu accente, pe alocuri, jubilatorii“ – a declarat despre filmul premiat regizoarea Beryl Koltz, președinta juriului.

Radu Jude s-a născut în București, în 1977. În 2003 a absolvit Universitatea Media – Secția Regie Film. A lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj precum „Amen”, în regia lui Costa Gavras sau „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Corp la corp” (2003), „Marea Neagră” (2004), „Lampa cu căciulă” (2006) – cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câștigator al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier și altele. Radu Jude a mai regizat, de asemenea, aproximativ 100 de spoturi publicitare.

Filmul Toată lumea din familia noastră este produs de Hi Films Productions.

Festivalul CinEast, ajuns la cea de-a cincea ediție, este dedicat producțiilor cinematografice din Europa centrală și de Est și este organizat de Asociația Polska.lu din Luxemburg. Institutul Cultural Român se numără printre partenerii evenimentului, sprijinind prezențele românești la festival.

În acest an, participarea românească a fost posibilă datorită susținerii oferite de Transilvania Film, Filmalee și Filmsboutique.(S.S.)