sâmbătă, 26 septembrie 2020 - 10:22

Radioterapia – un nou protocol de tratament pentru pacienții COVID-19 din Israel

Unul dintre acuzatorii lui Nicuşor Dan denunţă o tentativă de intimidare: „Voi proba săptămâna viitoare”

Reprezentantul legal al unor proprietari imobiliari intrați în contact cu Nicușor Dan a povestit, joi seara, la Antena 3, în emisiunea Sinteza Zilei, pentru...

DNA se dotează cu tehnică de interceptare și cu 140 de noi angajați

Direcția Națională Anticorupție vrea să angajeze, în stare de alertă, 140 de ofițeri de poliție și personal tehnic de specialitate și să se doteze...

Fostul șef al Anticorupției din MAI, și șef al IGPR, Cătălin Ioniță, a ieșit la pensie la 44 de ani

Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de încetare a raporturilor de serviciu ale fostului șef DGA, chestor principal de poliție Cătălin Ioniţă. El a...

Digitalizare la Cadastru: Ce servicii vom putea achita cu cardul, ca pe orice site de comerț electronic

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) introduce de luni, 28 septembrie, sistemul de semnare a documentelor în browser, precum și plata anumitor...

O echipă de medici de la Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer intenționează să efectueze un studiu clinic folosind radioterapie cu doze mici pentru a combate COVID-19. Ar fi primul de acest fel din Israel și unul dintre doar câteva studii similare la nivel mondial, scrie Jerusalem Post, care arată că protocolul a primit o aprobare  foarte rapidă din partea Ministerului Sănătății.

Aproximativ 30 de pacienți vor participa la studiu în următoarele 15 săptămâni, a declarat pentru The Jerusalem Post prof. Zvi Symon de la Departamentul de Radioterapie Oncologică din Sheba. Studiul se bazează pe ipoteza că radioterapia cu doze mici (LDRT) ar putea îmbunătăți rezultatele clinice, radiografice și imunologice la pacienții spitalizați cu COVID-19 cu pneumonie și sindrom respirator acut sever, afirmă specialistul.
„Când a început criza COVID, au existat în lume unii radioterapeuți mai în vârstă care și-au amintit că acum 70 de ani unii medici foloseau radioterapie cu doze mici pentru a trata pneumonia”, a spus Symon.

Cercetătorii au început să analizeze această terapie și au constatat că între 1905 și 1946, rezultatele a aproximativ 700 de pacienți cu pneumonie tratați cu LDRT au arătat  îmbunătățiri clinice măsurabile în orele și zilele următoare administrării. Acestea includ respirație îmbunătățită, febră mai mică și șanse mai mari de supraviețuire.

Aceste studii au avut loc înainte de epoca studiilor clinice randomizate și a studiilor revizuite de la egal, a spus Symon, adăugând: „Nu este destul de clar astăzi câte dintre acestea erau pneumonie bacteriană, câte [erau] pneumonii virale și câte [erau] imune -pneumonii de răspuns. Dar examinarea acestor rezultate a fost foarte încurajatoare.”

Curând după aceea, medicii din Sheba au găsit o lucrare publicată de cercetătorii de la Universitatea Emory din Atlanta, care a arătat că atunci când au tratat cinci pacienți cu coronavirus cu LDRT și au comparat rezultatele cu un grup de control, cei care au primit-o au avut cu 40% mai puțină nevoie de ventilație mecanică și decât cei care nu l-au primit.

„Când am văzut acest lucru, am încercat să creștem interesul pentru Sheba, iar șeful unității de terapie intensivă care se ocupă de pacienții cu coronavirus de la Sheba a fost impresionat de aceste constatări – și frustrat de faptul că atât de mulți pacienți cu terapie intensivă se descurcă prost și nu au existat terapii bune ”, a declarat Symon pentru Post.

Echipa a fost întâmpinată de o mulțime de opoziții de către anumiți medici care au fost speriați de efectele secundare ale radiațiilor, dar au înaintat o propunere comisiei de revizuire internă pentru studii pe oameni și animale, a spus el. Ei au susținut un argument puternic pentru cazul lor și au primit aprobarea Ministerului Sănătății în această săptămână.

“Un proces care ar dura în mod normal luni de zile a fost finalizat în două săptămâni și jumătate și, după mai multe runde de clarificări, modificări și explicații, Ministerul Sănătății a aprobat acum protocolul“, a spus Symon. „Scopul nostru este să începem săptămâna viitoare.”

În timp ce RADIAȚIA este utilizată în general în gestionarea neoplasmelor maligne, medicii din întreaga lume și-au extins aplicabilitatea pentru o varietate de boli benigne.

Protocolul solicită o singură lovitură de radiație către ambii plămâni într-o doză foarte mică – aproximativ 70 sau 100 din doza utilizată pentru tratarea cancerului, a spus Symon.

“Nu există nici o toxicitate acută sau daune asociate cu acest tip de doză de radiații, cel puțin cu ochiul liber“, a spus el.

Dar celulele sunt sensibile și sunt afectate de tratament, care – la pacienții tratați până acum compasional – a permis să fie înțărcați de oxigen, să se simtă mai bine și să li se îmbunătățească rapid starea, a spus Symon.

Pacientii care au primit radiatii s-au imbunatatit si au reusit sa elimine oxigenul si ar putea respira bine în trei pănĂ la patru zile, în timp ce alți pacienti care nu au primit radiatii au suferit în medie 12 zile după pneumonie, a spus el.

Tratamentul trebuie administrat la momentul potrivit, care este începutul simptomelor acute și înainte ca COVID-19 să fi cauzat leziuni copleșitoare ale mai multor organe, a spus Symon.

Realizarea protocolului este o „problemă logistică imensă”, a spus el. Atunci când echipa dorește să transporte un pacient care este COVID-19 pozitiv, trebuie să se asigure că nu există pacienți cu cancer în departamentul de radiații.

Pacienții cu coronavirus nu trec pe coridoarele spitalului; sunt transportați printr-un vehicul de la o ieșire specială din secția COVID-19 până la o intrare specială în secția de radiații, de către o echipă complet îmbrăcată complet în echipament de protecție personală. Ei primesc radiațiile și apoi sunt transportați înapoi la secția lor. Procedura durează aproximativ 30 până la 40 de minute.

Odată ce pacienții își termină tratamentul, o echipă de detoxifiere și igienizare sterilizează camera – inclusiv podeaua, mașinile și orice altceva care ar fi putut fi atins – pentru a asigura siguranța pacienților cu cancer care vor avea nevoie de radiații a doua zi.
Studiul clinic va permite spitalului Sheba să administreze radiații pacienților de până la două ori pe săptămână, a declarat Symon pentru Post.
„Radiația este în continuare cel mai eficient medicament în toate tipurile de cancer”, a spus el. „Credem cu tărie că vom putea salva viețile unora dintre bunicii noștri.”

Hidroelectrica a câștigat procesul cu ANRE la Curtea Europeană de Justiție și va avea voie să exporte liber energie

Curtea Europeană de Justiție a dat câștig de cauză Hidroelectrica, pe 17 septembrie, în procesul cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, având...

Atac informatic la un centru de testare: Pacienții primesc SMS-uri false că sunt pozitivi

Baza de date a Centrului Caraiman din București a fost spartă, astfel că persoanele care și-au dat numărul de telefon pentru testarea COVID-19 au...

În loc să stea acasă, alegătorii cu simptome respiratorii evidente pot veni în secțiile de votare. Cum se va desfășura accesul

Cetăţenii cu drept de vot care se vor prezenta duminică la urne trebuie să respecte anumite reguli de protecţie sanitară în contextul pandemiei de...

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a ales să se bage în rahat pentru Candidatul Meu, Nicușor Dan

Publicistul și jurnalistul Ion Cristoiu susține, pe blogul său, cristoiublog.ro, că, prin întâlnirea de joi, de la Palatul Cotroceni cu Nicuşor Dan, preşedintele Klaus...

Alegeri locale 2020: Aproape jumătate dintre președinții secțiilor de votare din Dolj s-au retras

Sute de preşedinţi şi locţiitori din secţiile de votare din țară s-au retras, de teama COVID-19, deși un preşedinte de secţie primeşte 250 de...