21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 12:29
No menu items!

Răzvan Nicolescu: Reducerile volumelor de gaze de la Gazprom nu au legătură cu dosarul Lukoil

spot_img

Ministrul nu a comentat despre o eventual înțelegere dintre procurori și firma rusească

razvan_nicolescu

Ministrul Energiei Răzvan Nicolescu a negat joi posibilitatea ca reducerea volumului de gaze importate de România din Federația Rusă să aibă legătură cu dosarul Lukoil, întrebat de postul TV Digi24.

Gazprom a redus și joi cantitatea de gaze trimisă către România cu 15% față de înțelegerea inițială.

Nicolescu a repetat faptul că populația nu va fi afectată de aceste ”șicane” ale Gazprom, în contextul în care producția zilnică a României este de 31 de milioane mc, iar cantitățile importate sunt de 0,2 milioane mc.

Grupul Lukoil, un business cu capital rusesc, a amenințat că va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploiești dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile și pe patrimoniul companiei.

Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului, a fost miercuri în România, unde a avut discuții cu Nicolescu, cu vicepremierul Liviu Dragnea și cu procurorul care instrumentează acest caz.

”În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de țiței și produse petroliere și avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei și pe debitele Lukoil România față de Petrotel. Am propus o înțelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu”, a spus Nekrasov, care este responsabil cu activitățile de rafinare, marketing și distribuție.

Nekrasov a explicat că 90% din producția de carburanți a rafinăriei merge către Lukoil România, care are peste 300 de benzinării pe piața locală.

”Cumpărătorul nostru de bază este Lukoil România. 90% din producția noastră merge către această companie. Aceasta face plăți către rafinărie iar din acești bani noi cumpărăm materii prime, plătim taxe și facem reparații. Pentru a putea cheltui măcar un cent trebuie să cerem aprobare procurorilor și vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. În plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listată, avem sute și mii de acționari, cum vor investi acești acționari într-un patrimoniu sechestrat? Astfel că suntem dispuși la compromisuri pe care le vom raporta în următoarele zile, dar vom închide rafinăria dacă nu vom ajunge la un acord. Ne pare rău pentru că suntem demult pe piața din România și ar fi păcat să se închidă o asemenea rafinărie modernă”, a subliniat Nekrasov, citat de Agerpres.

Nicolescu a refuzat joi să comenteze eventualitatea unei înțelegeri dintre procurori și Lukoil, afirmând că procurorii ar trebui întrebați despre acest aspect.

V.B.