4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 13:57
No menu items!

Războiul sancțiunilor. Moscova interzice importurile de produse alimentare din UE

spot_img

Escaladarea conflictului politico-diplomatic ar putea duce la blocarea zborurilor prin Siberia

Dmitri Medvedev

Rusia va interzice importurile de fructe, legume, carne, pește, lapte și lactate dinspre SUA, UE, Australia, Canada și Norvegia, a anunțat joi premierul Dmitri Medvedev, într-o ședință a guvernului de la Moscova.

Decizia vine ca urmare a unui decret semnat de președintele Vladimir Putin, care a cerut interzicerea sau limitarea importurilor de alimente din statele care au impus sancțiuni asupra Rusiei, după anexarea Crimeei și sprijinirea rebelilor din estul Ucrainei.

”Nu este nicio parte bună în a lua sancțiuni și nu a fost o decizie ușoară de luat, dar a trebuit să o facem”, a spus Medvedev, citat de Reuters.

Interdicția intră în vigoare joi, 7 august și va dura cel puțin un an.

De asemenea, Medvedev a ameninţat că va interzice survolarea teritoriului rus de către avioanele companiilor aeriene care efectuează curse între Europa şi Asia prin Siberia, cea mai scurtă rută.

Exporturile României de produse alimentare înspre Federația Rusă sunt nesemnificative. Miercuri, Autoritatea federală sanitară veterinară din Rusia a anunțat că suspendă importurile de carne de vacă și bovine vii din România. În replică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis că România nu exportă bovine, carne și produse din carne de bovine în Federația Rusă, deci interdicția nu își are rostul. 

În paralel, Rusia are consultări cu Ecuador, Brazilia, Chile și Argentina, pentru creșterea importurilor de produse alimentare.

Prin aceste măsuri, Federația Rusă încearcă să riposteze la sancțiunile economice și comerciale impuse de Uniunea Europeană.

V.B.