3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 8:17
No menu items!

Război între Ilie Sârbu și Gabriel Oprea pe banii Armatei

spot_img

Sarbu_Oprea

Şedinţa comisiilor reunite de apărare din Parlament, dedicată discutării bugetului MApN, a fost una cu scântei. Ostilităţile au fost, surprinzător, în tabăra USL, opoziţia asistând pasivă la răfuială dintre senatorul PSD Ilie Sârbu, vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul de resort, Mircea Dușa.

Surse care au luat parte la discuții au relatat pentru Sursa Zilei că cearta a pornit de la o prevedere din legea bugetului, privind valorificarea activelor excedentare ale MApN. Liderul senatorilor PSD s-a înfuriat ca la Guvern se iau decizii controversate, despre care parlamentarii află abia din presă, când se declanşează scandalul. Reproşându-i direct lui Gabriel Oprea situaţia, Sârbu a dat drept exemplu decizia privind majorarea indemnizaţiilor membrilor AGA la instituţiile de stat despre care la Parlament s-a aflat după ce presa a relatat subiectul. Vicepremierul ar fi încercat să aplaneze conflictul, însă Ilie Sârbu nu a renunţat. Revenind la situaţia activelor excedentare ale MApN, senatorul a criticat vehement faptul că se fac transferuri directe de terenuri şi cazarme dezafectate, de la minister la autorităţile locale. A intervenit ministrul Dușa care a încercat să explice că procedura nu e nouă. Sârbu nu s-a lăsat, amintind şi de scandalurile din trecut legate de schimburile cu terenurile Armatei ( povestea în care a fost implicat Gigi Becali – n.n.).

Gabriel Oprea, spun sursele citate, ar fi intervenit cu rugămintea ca discuţia şi explicaţiile suplimentare să continuie după încheierea şedinţei. Nu a avut nici de această dată succes, pentru că, în sprijinul lui Ilie Sârbu, a intervenit şi fostul ministru al apărării,Corneliu Dobrițoiu. Acesta i-a cerut lui Dușa o listă completă a activelor de care Armata nu mai are nevoie, insistând că, în multe cazuri, o dată ce au fost trasferate către administraţiile locale, terenurilor şi clădirilor li s-a schimbat destinaţia pentru care fuseseră cerute iniţial. Senatorul Ilie Sârbu i-a întrebat pe ministru şi pe vicepremier de ce nu au ales calea unei licitaţii publice, astfel că banii rezultaţi să intre sigur în bugetul Apărării. Mircea Dușa a dezvăluit că, într-adevăr, există un proiect de lege în pregătire în acest sens şi că, în momentul în care va fi gata, va veni la Parlament cu el pentru a se consulta cu senatorii şi deputaţii din comisiile de apărare.

Aceleaşi surse ne-au mai spus că nu este nou conflictul dintre Ilie Sârbu şi Gabriel Oprea. Senatorul este deranjat de ceva vreme de faptul că Victor Ponta se consultă mai mult cu vicepremierul, iar el afla deciziile abia după ce sunt bătute în cuie.

Veronica Nane