19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 9:54
No menu items!

Răsturnare de situație în scandalul cărnii de cal: o firmă olandeză, principala suspectă

spot_img

Omul de afaceri olandez Jan Fasen a confirmat că a cumpărat carne de cal de la două abatoare din România, pe care a vândut-o apoi unor companii franceze, relatează The Guardian.

Același comerciant olandez fusese condamnat în urmă cu un an pentu că ar fi vândut carne de cal drept carne de vită. Astfel, firma lui Jan Fasen, Draap Trading Ltd, devine principala suspectă în scandalul care a cuprins jumătate din Europă și a alertat autoritățile de la Bruxelles.

Înt-o declarație făcută pentru The Guardian, olandezul a precizat că el a etichetat clar carnea pe care a vândut-o francezilor ca fiind de cal.

Potrivit unui post de televiziune olandez, Fasen a fost condamnat în ianuarie anul trecut la un an de închisoare pentru că ar fi vândut carne de cal din America de Sud drept carne de vită olandeză și a falsificat documentele.

Firma Draap Trading Ltd este înregistrată în Cipru și are sediul de conducere în orașul belgian Anvers. În acte, proprietarul companiei este o firmă offshore, cu sediul în Insulele Virgine Britanice.

“Draap”, citit invers, înseamnă în olandeză „cal”.

În scandalul de acum un an a fost implicat un alt comerciant olandez de carne, din orașul Oosterhoutse, care a primit o pedeapsă cu suspendare.

Draap Trading Ltd a vândut carne companiei fanceze Spanghero, care, la rândul său, a livrat-o firmei franceze Comigel.

E.S.