29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:19
No menu items!

Răspunsul Rusiei la închiderea spațiului aerian

spot_img

„Orice stat care întreprinde acțiuni ostile față de Rusia trebuie să pornească de la faptul că ar putea deveni obiectul unor represalii de același gen”

avion rusiaOrice stat care întreprinde măsuri ostile față de Federația Rusă, inclusiv închiderea spațiului aerian, ar trebui să înțeleagă faptul că din partea Rusiei va urma un răspuns, a amenințat luni Aleksei Pușkov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat (camera inferioară), citat de agenția de presă RIA Novosti.

Ucraina și România și-au închis spațiul aerian pentru un avion guvernamental rus, la bordul căruia se aflau vicepremierul Dmitri Rogozin, ministrul culturii Vladimir Medinski și un grup de deputați, printre care și Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru afacerile cu CSI din Duma de Stat, care figurează pe lista cu sancțiuni a UE, amintește agenția menționată de presă.

„Orice stat care întreprinde acțiuni ostile față de Rusia trebuie să pornească de la faptul că ar putea deveni obiectul unor represalii de același gen”, a avertizat liderul parlamentar rus.

„Altfel zis, dacă există sentimentul că asupra Rusiei se poate exercita acum presiune, întrerupând zborurile membrilor guvernului său, cred că ar trebui să le arătăm că vor urma represalii”, a afirmat Pușkov, în declarația sa pentru RIA Novosti.

Cu toate acestea, el nu vede necesitatea adoptării unui proiect de lege care să limiteze zborurile NATO în spațiul aerian al Rusiei, estimând că puterea executivă de la Moscova ar putea lua măsuri adecvate în acest sens.

Rusia, în opinia sa, ar trebui să avertizeze Ucraina că astfel de interdicții vor avea consecințe. „Nu putem permite acestui guvern (al Ucrainei), care nu și-a dovedit încă legitimitatea, să acționeze astfel față de țara noastră”, a mai spus el, adăugând că, dacă astfel de practici vor continua, Rusia trebuie să-și rezerve dreptul ca în orice moment să întrerupă zborul — fie prin închiderea spațiului aerian pentru puterea nelegitimă ucraineană, fie să întoarcă avionul din zbor, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute cu avionul oficial rus, în zborul spre și dinspre Chișinău la Moscova.

C.A.