16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:57
No menu items!

Rămăşiţele lui Yasser Arafat au fost exhumate

spot_img

Yasser-Arafat

Rămăşiţele fostul lider palestinian Yasser Arafat au fost exhumate marți la marţi, la Ramallah, în Cisiordania, în cadrul unei anchete privind decesul acestuia.

Operaţiunea a început la ora 05.00 GMT (07.00 ora României), marţi, în prezenţa experţilor elveţieni, francezi şi ruşi, care au primit eşantioane de ţesut, pentru a stabili dacă moartea fostului lider palestinian la Paris, în 2004, la vârsta de 75 de ani, a fost rezultatul unei otrăviri.

După exhumare, Yasser Arafat a fost reînhumat iar mormântul a fost resigilat.

Experţii internaţionali încearcă să stabilească dacă liderul palestinian a fost iradiat cu poloniu,după ce experţi elveţieni au descoperit urme de poloniu radioactiv pe bunurile lui Arafat. În unele cazuri, nivelul era de peste10 ori cel normal.

În 2005, New York Times a obţinut o copie a fişei medicale a lui Arafat, care arăta că decesul a survenit în urma unui atac de cord violent, provocat de o infecţie necunoscută a sângelui.

Văduva sa, Suha, a contestat rezultatele autopsiei şi a solicitat Autorităţii Palestiniene să permită exhumarea, “pentru a descoperi adevărul”.

Yasser Arafat a condus Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei timp de 35 de ani şi a devenit primul preşedinte al Autorităţii Palestiniene în 1996. Acesta s-a îmbolnăvit în octombrie 2004, în complexul Muqataa, iar după două săptămâni a fost dus la un spital militar din Paris, unde a murit, la 11 noiembrie.