luni, 18 ianuarie 2021 - 0:39

PwC: Sectorul imobiliar românesc va crește ușor în 2014, dar pe segmentul de birouri

Rareș Bogdan: Orban conduce dictatorial. I s-a umflat capul. Se crede lupul alfa

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan afirmă că liderul partidului, Ludovic Orban, conduce în mod dictatorial PNL, impunând decizii și ignorându-i pe ceilalți liberali din conducerea...

Cât timp vor avea imunitate bolnavii de COVID. Cei cu anticorpi pot avea încă virusul și îl pot transmite (Studiu)

Cercetări preliminare făcute de oameni de știință de la Institutul de Sănătate Publică din Anglia arată că reinfectările celor care au trecut deja prin...

Băncile explică de ce s-a creat registrul electronic pentru ANAF

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a spus, răspunzând unei solicitări ZF, că noul registru electronic prin care ANAF colectează date despre conturile companiilor şi...

Vaccinul nu ne scapă de restricții. Masca va mai fi folosită mult timp

Adrian Streinu Cercel a făcut astăzi doza de rapel a vaccinului anti-covid-19 și a explicat cu această ocazie că, în urma testelor făcute asupra...

birouri

Piața imobiliară din România va cunoaște o ușoară creștere a tranzacțiilor în acest an, dar mai ales pe segmentul de birouri, și mai puțin pe cel rezidențial, cred reprezentanții PriceWaterhouseCoopers (PwC) România. În privința orașelor europene cu cele mai bune oportunități de investiții imobiliare, Munchen se menține și în acest an pe primul loc.

‘“În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din România ne aşteptăm la o uşoară creştere a tranzacţiilor, îndeosebi pe segmentul de birouri şi mult mai mică activitate de achiziţie pe segmentele de retail, industrial şi rezidenţial”, a declarat Francesca Postolache, Director, Servicii de Audit, Liderul Echipei de Servicii pentru sectorul imobiliar al PwC.

Competiţia acerbă pentru activele imobiliare de clasă A pe marile pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitorii în căutare de randamente atractive să se orienteze spre plasamentele în pieţele aflate în redresare economică, cum ar fi Irlanda şi Spania, spre capitalele regionale şi către proprietăţile de clasă secundară, conform concluziilor raportului  Emerging Trends in Real Estate Europa 2014, o prognoză a evoluţiei pieţei imobiliare publicată de Urban Land Institute (ULI) în asociere cu PwC.

Raportul arată că 71% din respondenţi consideră că deficitul de active atractive va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerii lor în 2014. Ca o consecinţă a intensificării concurenţei, 59% din respondenţi cred că proprietăţile de clasă A de pe principalele pieţe imobiliare europene sunt acum supra-evaluate.

Raportul subliniază că investitorii devin din ce in ce mai confortabili cu asumarea unor riscuri sporite în căutare de randamente atrăgătoare. Unul dintre oraşele care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei tendinţe este Dublin, care a urcat spectaculos în topul destinaţiilor de investiţii, de pe locul 20 în raportul anului anterior pe locul 2 în 2014.

Piaţa imobiliară din Dublin s-a transformat dintr-o destinaţie ocolită de investitori în urmă cu doi ani într-una dintre cele mai atrăgătoare pieţe din Europa, atât pentru investitorii irlandezi, cât şi pentru cei străini, atraşi de preţurile scăzute şi de perspectivele economice îmbunătăţite ale Irlandei. 51% din respondenți consideră acum atrăgătoare oportunităţile de achiziţii din Irlanda.

Volumul ridicat de capital la nivel internațional în căutare de plasamente profitabile determină investitorii să se orienteze către alte piețe în revenire, precum Spania. Totuși, scepticii argumentează că finanţarea este încă foarte dificil de accesat şi că piaţa este în continuare riscantă pentru investiţii, înainte să apară semne clare de creştere.

Competiţia pentru active  de clasă A a dus la o creştere a numărului investitorilor care se uită şi la alte categorii de active pe marile pieţe imobiliare europene cum ar fi Londra, Munchen şi Paris, şi achiziţionează  active producătoare de venituri solide din oraşe mai mici. De exemplu, investitorii în piaţa de birouri din Munchen pot obţine randamente de aproximativ 4%, dar cei dispuşi să investească în oraşe germane mai mici cum ar fi Stuttgart pot avea randamente de până la 6,5%.

De asemenea, investitorii caută să achiziționeze proprietăţi de clasă secundară în marile oraşe în care au deja fluxuri bune de venituri sau care, cu o gestionare atenta a activelor, pot fi transformate în proprietăţi de clasă A.

O consecinţă interesantă a ‘Bătăliei pentru active imobiliare’ este că investitorii au în vedere din ce în ce mai mult dezvoltarea de noi proprietăţi ca o modalitate de a adăuga active de înaltă calitate în portofoliile lor. Raportul arată că 71% din respondenţi cred că dezvoltarea de noi proprietăţi e un mod atractiv de a dobândi active de clasă A.

Raportul subliniază că va fi capital substanţial  disponibil pentru pieţele imobiliare europene în 2014, 71% din respondenţi crezând că va exista o creștere a sumelor disponibile pentru refinanțare sau pentru noi investiții în acest an.

Deşi o parte din capital va proveni de pe piaţa internă, investiţii semnificative sunt aşteptate să continue să vină dinspre fondurile suverane, în special cele asiatice. Aproape 80% din respondenţi cred că resursele din zona Asia – Pacific vor creşte în 2014, 67% din intervievaţi fiind de părere că resursele din Americi vor creşte în acest an.

Raportul Emerging Trends in Real Estate Europe este o publicaţie anuală editată de Urban Land Institute şi PricewaterhouseCoopers (PwC). Raportul oferă o perspectivă asupra investiţiilor şi tendinţelor pieţei imobiliare europene, a finanţărilor pentru sectorul imobiliar, inclusiv prin intermediul pieţei de capital, precum şi tendinţe referitoare la fiecare clasă de active imobiliare şi regiune geografică în parte.

Acesta se bazează pe răspunsurile a mai mult de 500 de profesionişti recunoscuţi din sectorul imobiliar, incluzând investitori, dezvoltatori, finanţatori, agenţi şi consultanţi imobiliari.

Cosmina Croitoru

Restricții noi în Italia, după creșterea numărului de cazuri COVID

Numărul crescut al cazurilor de infectare cu noul coronavirus le-a determinat pe autoritățile din Italia să înăsprească din nou regulile de combatere a pandemiei,...

Studenții de la medicină din Cluj, interziși în spitale, fără vaccin COVID

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj (UMF Cluj), Anca Buzoianu, a anunțat că studenții care refuză vaccinul nu vor intra în spitale, pentru a...

Testarea COVID în școli, după redeschiderea din 8 februarie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat cum se va face testarea COVID-19 în școli, în contexrtul în care autoritățile vor...

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...