4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:34
No menu items!

Putin vrea Rusia deconectată de la rețeaua globală de internet

spot_img

Guvernul rus discută posibilitatea transferului către stat a funcțiilor administratorilor domeniilor de internet

 

retele internet

Consiliul Securității Rusiei se va reuni luni pentru a discuta despre activitatea segmentului rus de internet în situații de urgență, reuniunea urmând să fie prezidată de președintele Vladimir Putin, relatează Interfax, citând ediția de vineri a ziarului economic Vedomosti.

O serie de decizii destinate consolidării suveranității segmentului rus de internet, între care și o procedură specială de management al internetului care prevede posibilitatea deconectării Rusiei de la rețeaua globală de internet, se pregătesc să fie adoptate cu această ocazie, potrivit Vedomosti.

Conducerea Ministerului Comunicațiilor urmează să prezinte un raport șefului statului cu privire la rezultatele inspecției din luna iulie, ce a scos la iveală vulnerabilitatea segmentului rusesc de internet, după cum informează Interfax.

“Nu este vorba de o dezactivare permanentă de la rețeaua internațională de internet”, subliniază reprezentanții unui operator de telecomunicații important de pe piața rusă și o organizație neguvernamentală. Operatorii ruși de internet vor trebui însă, să-și configureze echipamentele în asemenea mod, încât în cazul apariției unor situații de urgență Internetul rus să poată fi deconectat de la rețeaua globală.

Potrivit unei surse Vedomosti, citată de Interfax, situații de urgență pot fi considerate acțiuni de război, proteste de anvergură în țară etc.

În plus, guvernul rus discută posibilitatea transferului către stat a funcțiilor administratorilor domeniilor de internet.

Conform presei ruse, FSB (Serviciul de Securitate rus/ex-KGB) s-a pus de acord asupra proiectului de ordin al Ministerului Comunicațiilor, în conformitate cu care, începând cu 1 iulie 2014, toți furnizorii de servicii internet sunt obligați să instaleze echipamente pentru înregistrarea și stocarea traficului pe internet pe o durată de nu mai puțin de 12 ore, în condițiile în care serviciile secrete vor avea acces direct la aceste înregistrări.

Unul dintre experții Vedomosti indică faptul că scopul statului nu este de a izola Rusia de restul lumii, ci dimpotrivă de a o proteja de izolare în cazul în care, de exemplu, SUA vor decide să deconecteze Rusia de la Adresa IP (Internet Protocol).

Acest pericol ar putea fi evitat, spune acesta, dacă Adresa IP va fi distribuită în interiorul Rusiei de o autoritate de reglementare locală și nu de organizația ICANN, controlată de guvernul Statelor Unite.

În plus, în contextul atacurilor cibernetice din străinătate, serviciile secrete ruse i-au cerut președintelui Vladimir Putin să aprobe crearea unei rețele integrate pentru nevoile de apărare, de asigurare a securității și a ordinii publice.

C.A.