25.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 17:44
No menu items!

Putin și-a infiltrat un spion la Bruxelles. Cine este și cu ce oficiali UE s-a întâlnit

spot_img

Rusia folosește un agent sârb pentru a se infiltra în instituțiile UE și pentru a răspândi puncte de vedere pro-Kremlin despre invazia sa în Ucraina, potrivit unui document al serviciilor de informații occidentale.

În octombrie 2023, cetățeanul sârb Novica Antić – un „agent activ” care a lucrat îndeaproape cu agenția de securitate a Rusiei – a avut întâlniri cu oficiali europeni la Bruxelles și, în special, cu membri ai Parlamentului European, potrivit documentului văzut de Politico.

Printre europarlamentarii cu care s-a întâlnit se numără germanul Viola von Cramon-Taubadel, italianul Alessandra Moretti și Vladimír Bilčík, membru slovac al Partidului Popular European.

Nu există însă informații care să sugereze că Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel ar fi fost conștienți de legăturile cu FSB ale lui Antic atunci când s-au întâlnit cu el.

Antić, președintele Sindicatului Militar Sârb, s-a întâlnit și cu reprezentanți ai sindicatelor EUROMIL și EPSU, care reprezintă personalul forțelor armate și, respectiv, angajații serviciilor publice din Uniunea Europeană.

Potrivit documentului, Antić este un „agent activ” al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de FSB.

Antić lucrează îndeaproape cu un asociat FSB pe nume Vyacheslav Kalinin, cetățean rus și redactor-șef al Veteran News, un site media specializat în știri pentru veteranii forțelor armate. Veteran News este un „partener de informare” al FSB și al Ministerului rus al Apărării, printre alte ramuri ale forțelor de securitate ale Rusiei.

Rusia folosește Serbia ca rampă de lansare pentru operațiuni de influență menite să slăbească sentimentul pro-UE și pro-NATO în interiorul țării, precum și în cadrul Uniunii Europene, care a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu doi ani. Antić și-a folosit rolul de șef al uniunii militare a Serbiei pentru a-l critica pe președintele sârb Aleksandar Vučić și pe membri de rang înalt ai forțelor armate ale țării, mai scrie Politico.

„Au profitat de orice ocazie pentru a promova propaganda rusă legată de războiul din Ucraina”, se spune în document, referindu-se la întâlnirile din Serbia și țările UE.

Vestea că Antić a avut întâlniri în cadrul Parlamentului European subliniază vulnerabilitatea organismului la operațiunile de influență susținute de stat. La începutul acestei luni, Politico a dezvăluit despre programe spion găsite pe telefoanele mobile ale doi europarlamentari.

Kalinin l-a invitat pe Antić în Rusia pentru a se întâlni cu înalți oficiali militari ruși între 2019 și 2020, mai precizează Politico.

Antić, un critic deschis al forțelor armate ale Serbiei, care a intrat în conflict cu conducerea politică a țării, este în prezent reținut pentru acuzații nespecificate, potrivit site-ului de știri Balkan Insight.

Potrivit Balkan Insight, Antić a fost demis din armata Serbiei de două ori în ultimii cinci ani.

D.Constantin