0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 19:56
No menu items!

Putin salută decizia Siriei de a se alătura Convenţiei pentru interzicerea armelor chimice

spot_img

Rusia a salutat, vineri, decizia lui Bashar al-Assad de a adera la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice, în contextul în care la Geneva s-au desfășurat negocierile ruso-americane pe tema armelor chimice siriene.

“Cred că trebuie să salutăm această decizie a conducerii siriene” de a se alătura convenţiei internaţionale pentru interzicerea armelor chimice şi “vreau să-mi exprim speranţa că acesta va fi un pas important spre soluţionarea crizei”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui summit regional din Kîrghîzstan.

Anterior, preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că va trimite către ONU documentele necesare pentru semnarea unui acord privind interzicerea folosirii armelor chimice, dar cu anumite condiţii: SUA să înceteze să “ameninţe” cu atacuri militare” şi să “livreze armament” rebelilor.

ONU a anunţat că a primit “din partea Guvernului sirian un document de aderare la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său american John Kerry s-au reunit vineri dimineaţă, la Geneva, împreună cu trimisul special al ONU în Siria, Lakhdar Brahimi. La sfârşitul acestei reuniuni, Kerry a anunţat că americanii şi ruşii au decis să se întâlnească la New York în cadrul Adunării Generale a ONU, la sfârşitul lunii septembrie, pentru a încerca să stabilească o dată pentru conferinţa de pace privind Siria.

R.D.