18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:43
No menu items!

Putin, președinte pe viață! SUA acuză manipularea votului uriaș la referenduum

spot_img

Ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, ceea ce îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, potrivit numărătorii finale difuzate joi, rezultat calificat de opoziţie drept „mincinos”. Votul „împotrivă” a primit 21,27% din sufragii, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%.

SUA s-au declarat îngrijorate cu privire la condiţiile în care s-a derulat referendumul asupra Constituţiei în Rusia, organizat pentru a-i permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână în această funcţie până în 2036, informează AFP, citat de Agepres.

„Suntem îngrijoraţi de informaţiile cu privire la eforturile guvernului rus în vederea manipulării rezultatelor recentelor voturi asupra amendamentelor constituţionale, inclusiv de informaţiile cu privire la o constrângere a alegătorilor, la presiuni (exercitate) asupra celor care se opun amendamentelor şi la restricţii impuse observatorilor independenţi la vot”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

SUA sunt îngrijorate în special de amendamentul „ce i-ar putea permite preşedintelui Putin să rămână la putere până în 2036”, a adăugat oficialul american.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.