13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 13:55
No menu items!

Putin nu s-a decis încă dacă va candida pentru un nou mandat. Constituția îi permite să rămână președinte până în 2036

spot_img

Vladimir Putin nu s-ar fi decis încă dacă va candida pentru un nou mandat, al patrulea, la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru anul 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu”, a declarat Dmitri Peskov, întrebat dacă Putin a luat decizia de a candida, transmite agenţia oficială rusă TASS, preluată de news.ro.

Acest comentariu intervine în timp ce publicaţia independentă Meduza relata la sfârşitul lunii octombrie că Kremlinul a început deja pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din 2024, la care -aşa cum era de aşteptat – Putin îşi va adjudeca un nou mandat.

Blocul care se ocupă de politica internă de la Kremlin a început deja să aibă reuniuni cu experţi pe tema campaniei electorale din 2024, au declarat pentru Meduza două surse apropiate administraţiei prezidenţiale ruse, pe fondul campaniei militare a Rusiei în Ucraina.

Potrivit acestora, deocamdată, consilierii lui Putin văd doar cele mai generale „contururi” ale viitoarelor alegeri, dar deja este clar – spun ele – „campania va fi organizată pentru Vladimir Putin”.

Chiar dacă Putin va avea contracandidaţi, aceştia vor fi din partea partidelor parlamentare, controlate de Kremlin, potrivit Meduza.

O altă sursă apropiată administraţiei prezidenţiale ruse a specificat că, de obicei, Kremlinul începe pregătirile pentru alegerile prezidenţiale cu aproximativ un an şi jumătate înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor. Conform modificărilor aduse Constituţiei în 2020, Putin poate să candideze pentru încă două mandate de şase ani, după încheierea mandatului actual, adică ar putea rămâne la Kremlin până în 2036.

Putin, care acum are 70 de ani, este preşedinte din 2012, după ce anterior a mai fost preşedinte între anii 2000 şi 2008. Pentru intervalul 2008-2012 el a făcut o rocadă cu fostul premier Dmitri Medvedev, care a devenit preşedinte, în timp ce actualul lider de la Kremlin a preluat şefia Guvernului. Practic, Putin se află neîntrerupt la putere de la sfârşitul anului 1999, fiind cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace. 

„Dacă voi face sau nu acest lucru urmează să fie decis, dar însă însăşi existenţa acestui drept (de a candida) stabilizează deja situaţia politică internă”, a spus Putin anul trecut, la un forum de investiţii.

Noile întrebări în legătură cu propria sa candidatură în alegerile din 2024 apar în contextul războiului din Ucraina, dar şi a unor informaţii care sunt vehiculate periodic în presa occidentală despre o presupusă stare precară de sănătate a liderului rus.

                                                                                                            Adina Silav