19.5 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 4:18
No menu items!

Putin: Nord Stream 2 va contribui la scăderea preţurile gazelor în Europa

spot_img

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că gazoductul submarin Nord Stream 2 va contribui la calmarea creşterii preţurilor la gaze în Europa şi că este gata să înceapă exporturile. Acesta a mai anunțat  că cea de-a doua porţiune a conductei a fost umplută, transmite Reuters.

Nord Stream 2, finalizat în septembrie, dar care aşteaptă aprobarea de reglementare din partea Germaniei şi a Uniunii Europene, se confruntă cu rezistenţa Statelor Unite şi a mai multor ţări, inclusiv Polonia şi Ucraina, care spun că va creşte influenţa Rusiei asupra Europei.

Conducta era programată să fie finalizată în 2019, dar construcţia a fost suspendată în urma ameninţării cu sancţiuni din partea administraţiei americane a lui Donald Trump şi a retragerii ulterioare a companiei elveţiene-olandeze Allseas de la instalarea conductelor.

Rusia a trebuit să finalizeze gazoductul cu propria sa flotă.

Putin a declarat miercuri că a doua porţiune a conductei duble a fost umplută cu gaz.

”Aş dori să felicit Gazprom şi partenerii dumneavoastră din Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrărilor şi crearea acestei rute mari suplimentare şi că este gata de lucru”, a declarat Putin la o şedinţă de guvern, la care a participat şeful Gazprom Alexei Miller.

Conducta de 11 miliarde de dolari a fost construită de grupul gigant Gazprom. controlat de Kremlin, iar jumătate din cost a fost plătit de companii energetice europene, şi anume Uniper din Germania şi Wintershall Dea, parte a grupului BASF, Shell, OMV şi Engie.

Certificarea legăturii de-a lungul albiei Mării Baltice din Rusia către Germania nu este aşteptată înainte de sfârşitul primei jumătăţi a anului 2022.

Preţurile gazelor pentru Europa au atins niveluri record, deoarece redresarea economică şi cererea robustă de energie au tensionat aprovizionarea.

Unii politicieni şi experţi au dat vina pe Rusia că şi-a restrâns exporturile de gaze, în timp ce aşteptarea continuă pentru aprobarea de reglementare, pe fondul unui conflict mai amplu cu Occidentul în privinţa Ucrainei, care se teme că Moscova va lansa o invazie militară.

Rusia a negat planurile de a ataca Ucraina. Putin a spus că lansarea Nord Stream va reduce preţul gazului în Europa, precum şi în Ucraina, prin creşterea livrărilor de gaze.

„Acest lucru, cu siguranţă, va avea un impact imediat asupra preţului de pe piaţă, la faţa locului.

Şi toate ţările, consumatorii din acele ţări care consumă gazul rusesc, desigur, o vor simţi singure”, a spus Putin.