19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:54
No menu items!

Putin introduce legea marțială în regiunile anexate din Ucraina

spot_img

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, miercuri, decretarea legii marțiale în cele 4 regiuni ale Ucrainei pe care Rusia pretinde că le-a anexat – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, relatează Reuters.

“Decretul va fi trimis imediat Consiliului Federației pentru aprobare. Duma de Stat a fost informată”, a precizat Putin.

Conform prevederilor în vigoare, legea marțială în Rusia este introdusă prin decret prezidențial, care este imediat anunțat de posturile de radio și televiziune și publicat oficial.

Președintele trebuie să înainteze imediat textul decretului către Parlamentul rus. Consiliul Federației are 48 de ore pentru a decide dacă aprobă decizia președintelui.

Max Seddon, șeful redacției din Moscova a publicației Financial Times, afirmă că Putin a prezentat acest lucru ca o „tehnicalitate” și că legea marțială exista deja de facto în aceste regiuni.

Seddon afirmă însă că acest lucru reprezintă un răspuns clar la ultimele eșecuri înregistrate de forțele armate rusești pe front în fața ofensivelor Kievului.

Anunțul lui Vladimir Putin vine după ce, în cursul zilei de miercuri, televiziunile rusești au relatat că autoritățile au început evacuarea civililor din teritoriile ocupate de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul escaladării presiunii cauzate de o ofensiva ucraineană din această regiune.

                                                                                                                  Adina Silav