29.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 18:46
No menu items!

Putin i-a acordat cetăţenie rusă celui mai vânat american de către SUA

spot_img

Preşedintele Vladimir Putin a emis, luni, un decret prin care îi acordă cetăţenie rusă lui Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, avea rezidenţă permanentă în Rusia din octombrie 2020.

Acum, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să îi acorde cetăţenie rusă, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Vladimir Putin a emis luni un ordin prezidenţial referitor la „Conferirea cetăţeniei Federaţiei Ruse”. Printre persoanele aflate pe listă se numără Edward J. Snowden.

Anatoly Kucherena, avocatul rus al lui Edward Snowden, a confirmat informaţia. El a precizat că Edward Snowden nu va face obiectul ordinului de mobilizare militară emis de preşedintele Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.

Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru acte de spionaj. Snowden contestă acuzaţiile formulate de autorităţile din SUA şi cere anularea acestora.

Edward Snowden nu a fost activ în spaţiul public în Rusia, dar a criticat ocazional pe reţele de socializare online politicile guvernamentale ruse, notează agenţia The Associated Press. El a semnalat în 2019 intenţia de a reveni în Statele Unite dacă i s-ar garanta un proces corect.

Snowden a argumentat în mod repetat că a dezvăluit documente secrete întrucât a crezut că serviciile de informaţii americane şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat drepturi civice. El a explicat că nu credea că administraţia Barack Obama ar fi acţionat la o eventuală plângere internă a sa, de aceea a optat pentru publicarea documentelor.

Reacția SUA

Statele Unite ale Americii consideră că Edward Snowden, în ciuda faptului că a primit cetățenia rusă, rămâne cetățean american și trebuie să se întoarcă în țară pentru a se prezenta în fața justiției americane, a transmis, luni, în timpul unui briefing șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Poziția noastră nu s-a schimbat, domnul Snowden trebuie să se întoarcă în SUA și să compară în faţa justiției ca orice alt cetățean american” – a subliniat acesta.

                                                                                                                  Adina Silav