24.2 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 17:12
No menu items!

Putin: Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt în alertă. Avem și noi arme care vă pot lovi teritoriul

spot_img

Vladimir Putin s-a adresat, joi, celor două Camere ale parlamentului rus, cu două săptămâni înainte de alegerile prin care va fi reconfirmat pentru încă șase ani la conducerea statului rus.  Putin a declarat că amenințările occidentale creează un risc „real” de conflict nuclear și a avertizat că Rusia are arme „capabile” să lovească teritoriile acestor țări.

Putin anunţă că intenţionează să consolideze serios grupările forţelor armate ruse în direcţia vestică, ca răspuns la aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

Putin spune că Rusia va riposta şi va „învinge” NATO pe propriul teritoriu în condiţiile ameninţării cu expansiunea, despre care a avertizat că ar putea declanşa un război nuclear.

“Forțele NATO se pregătesc să ne lovească teritoriul, folosind cele mai eficiente forțe pe care le au pentru a o face. Soarta oricărei țări care atacă Rusia va fi mai tragică decât orice lucru cu care s-ar putea confrunta Rusia”, a spus lideul de la Kremlin.

Țările occidentale „trebuie să înțeleagă că și noi avem arme capabile să atingă ținte pe teritoriul vostru”, a avertizat președintele rus.

„Tot ceea ce inventează în acest moment (…) reprezintă o amenințare reală a unui conflict care implică utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar însemna distrugerea civilizației”, a adăugat el, citat de agenția AFP.

Președintele rus a salutat „sprijinul copleșitor” al populației pentru ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.

„Astăzi vom vorbi nu doar despre viitor, ci și despre obiectivele strategice, de problemele care trebuie rezolvate. Am dovedit că suntem gata să rezolvăm cele mai importante provocări, am respins agresiunea terorismului, am oprit dezmembrarea țării, am susținut dorința fraților noștri de a fi în Rusia. E aniversarea legendarei primăveri ruse (…). Vor să ne separe și să ne slăbească (Occidentul – n. red.).  Nimeni nu are voie să se amestece în alegerile noastre interne. Ucraina e teritoriul nostru. Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire. Vom lucra cu aliații noștri să construim un nou sistem monetar internațional. Occidentul își discreditează propriul sistem bancar. Rusia își dezvoltă dialogul cu țările asiatice, cu continentul Africa, suntem susținători sinceri ai suveranității lor. Dezvoltăm relații cu țările arabe, spațiu care arată o dezvoltare dinamică extraordinară.  În Occident valorile morale sunt distruse. Alegerea noastră e susținerea valorilor civilizate pe care milioane de oameni le au în lume. Rusia se confruntă cu o problemă de natalitate, dar e o problemă la nivel global. Mulți factori influențează acest declin. Rusia luptă cu asta la toate nivelurile guvernului și autorităților. Religia noastră și valorile noastre morale sunt importante – familiile mari trebuie să devină regula”, a spus Vladimir Putin.

                                                                                                     Adina Bucur Silav