0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 18:07
No menu items!

Putin acuză Kievul de lansarea unei operațiuni militare de anvergură împotriva rebelilor

spot_img

ONU: 262 de persoane au fost ucise în luptele din estul Ucrainei în ultimele nouă zile

ucraina-rusia-militari

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat vineri autorităţile ucrainene că au lansat o operaţiune militară de anvergură împotriva rebelilor proruşi şi că sunt responsabile de zeci de crime comise în ultimele zile în estul Ucrainei, relatează AFP.

”Autoritățile de la Kiev au dat ordin oficial de lansare a unei operațiuni militare de anvergură, practi, pe toată linia de contact” dintre forţele ucrainene și cele separatiste proruse, folosind artileria și aviația împotriva unor sectoare ”foarte populate”, a afirmat Putin, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de securitate rus.

Dar “responsabilitatea aparţine celor care dau astfel de ordine criminale”, a subliniat Putin.

Preşedintele rus a mai afirmat că i-a adresat o scrisoare, în urmă cu o săptămână, omologului său ucrainean, Petro Poroşenko, în care îi propunea retragerea armamentului greu la o distanţă suficientă pentru a împiedica tirurile asupra cartierelor rezidenţiale.

“Din nefericire, nu doar că nu am primit un răspuns clar, dar am văzut acţiuni total contrare” propunerii, a precizat el.

Biroul ONU pentru drepturile omului a afirmat vineri că 262 de persoane au fost ucise în luptele din estul Ucrainei în ultimele nouă zile, estimând că a fost ”cea mai sângeroasă perioadă” de la obținerea încetării focului în septembrie 2014.

Emanuel Stan