12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 18:38

Purtătorul de cuvânt al SRI: Protocolul cu Parchetul General va fi publicat vineri pe site-ul instituției

spot_img

Protocolul de colaborare încheiat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) cu Parchetul General în anul 2009 va fi publicat în cursul zilei de vineri pe site-ul instituţiei, a anunţat, joi seară, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, într-un interviu difuzat de postul B1 TV. 

“Protocoalele reprezintă acorduri cu mai multe instituții care stabilesc metode de cooperare, nu pe lângă lege, nu de atribuții suplimentare, ci punând în aplicare legea. Mâine va fi publicat protocolul din 2009 dintre Parchetul General și SRI. Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, ci cu Parchetul General, unde e și DNA-ul.

Nu vor fi surprize în acest protocol. Se vorbește despre regulile pe care le aplică cele două instituții prin respectarea legii. Nu se va găsi nimic ilegal. Dacă cineva, din cele două instituții, a făcut ceva ilegal, trebuie să ajungă, de îndată, pe masa procurorilor. Dacă există vreun caz de derapaj, în SRI, noi nu îl mușamalizăm. Vrem să fie aplicată legea. (…)Din 2016, acest protocol nu se mai aplică, după decizia CCR. Declasificarea nu mai afectează securitatea națională.”, a explicat Marincea. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, termenul de echipă mixtă a fost folosit, pentru prima oară, înainte de 2005, într-o hotărâre a CSAT, în mandatul lui Ion Iliescu. “Ofițerii SRI, într-o echipă mixtă, furnizau informații procurorilor, iar procurorii, potrivit legii, trebuiau să producă probe pe care să le ducă în fața instanței. (…)Legea este foarte clară și eu cred că este o forțare a acestei legi, pentru că procurorii au cooperat cu ofițerii SRI, și nu au colaborat în afara legii”, a mai spus Ovidiu Marincea.