15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 23:49
No menu items!

PSD și PNL dublează impozitul aplicat băncilor, pe ultima sută de metri. Ce amendamente sunt analizate

spot_img

Coaliția de guvernare modifică pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul urmează să-și asume răspunderea în Parlament marți, la ora 18:00. Pe parcursul zilei au fost depuse mai multe amendamente, iar unele prevederi au fost modificate. Spre exemplu, impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat, noua cotă fiind de 2%.

Coaliția PSD-PNL discută amendamentele primite pe proiectul prin care cresc taxele în România. 

Liderii coaliţiei s-au reunit marţi, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de Guvern, pentru a stabili ce amendamente aprobă în proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale.

Una dintre noile prevederi se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, iar apoi de 1% din 1 ianuarie 2026. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.

Anumite companii sunt exceptate de la plata impozitului de 1% pe cifra de afaceri

Sunt exceptați operatorii economici care desfășoară activități de distribuție / transport de energie electrică și gaze naturale și sunt reglementați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale

Amendamentul primit de Guvern prevede un impozit de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Practic, pe lângă impozitul pe profit să se aplice și acest nou impozit.

Firmele nu vor mai putea fi dizolvate dacă au datorii la stat

Un alt amendament se referă la firmele care au datorii la Stat.

Lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare ar urma să se afișeze în Buletinul electronic al registrului comerțului, cu cel puțin 60 zile calendaristice înainte, și se transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

În termen de 45 zile calendaristice de la data afișării/primirii listei, Agenția Națională de Administrare Fiscală, precum și orice alt creditor, comunică Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, societățile care înregistrează obligații bugetare restante și/sau la care este în curs de desfășurare o acțiune de control fiscal, ori alte creanțe neachitate, caz în care se amână inițierea acțiunii de dizolvare, până la stingerea acestora, după caz, respectiv până la finalizarea acțiunii de control fiscal.

Același lucru și în cazul radierii.

În ceea ce privește alte măsuri, de reducere de cheltuieli, au fost propuse amendamente pentru a fi exceptate anumite instituții (Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Administrația Prezidențială, Autoritatea Electorală permanentă, Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ), precum și pentru companiile listate la bursă.

Guvernul se reuneşte marţi, de la ora 15.00, în şedinţă pentru a aproba varianta finală a proiectul de lege privind asumarea răspunderii, cu amendamentele acceptate.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.

                                                                                                                    Adina Silav